Sunday, November 29, 2009

Känslan av att möta kvinnor som går patriarkatets ärenden

Jag var på fest. Jag hamnade i diskussion och nämnde det här och att liksom att folk delar på kostnaden för mat och hyra borde preventivmedel vara en självklarhet att ta ansvar för gemensamt.

Då rynkar den jämnåriga kvinnan jag talar med på nosen och säger föraktfullt:
"Det känns ju så där feministiskt"

Hon må knapra p-piller primärt för sin egen skull. Och många må få p-pillren på högkostnadskortet. Men SJÄLVKLART är det en feministisk fråga. Vad i helvete skulle det annars vara?

Tuesday, November 24, 2009

Och så ska jag ha trosskydden på eget kvitto, tack...

Det känns lite som att jag på fritiden frilansar i sex- och samlevnadsbranchen.

På sistone har jag fått en av solrosens kompisar att förstå att han måste betala hälften av sin (lägre avlönade) flickväns p-piller. Det framkom att flickvännen i tre år betalat sina p-piller (som ej går på högkostnadsskyddet) själv. Till och med när hon pluggade och han jobbade. En ödmjuk och diskret tillsägning senare hade han lovat att betala i tre år framöver.

De hade för övrigt nyligen skaffat gemensamt matkonto med med-mera-kort och då hade han sagt att hon dock inte får köpa bindor och tamponger på kortet. Hon skulle alltså behöva ta dessa på separat kvitto.

Efter att jag vänligt, men kanske framför allt bestämt förklarat att inte heller det kommer på fråga ändrade han sig snabbt och lätt. Jag tar det som att han förstod, gjorde om och gjorde rätt. Devilwomen consulting kommer att följa upp utfallet under 2010.

Monday, November 23, 2009

Ännu inget devilwomanpågatåg

Det hade varit fint att åka djälvulståg. Men kvinna kan inte få allt. Och det här känns bra. Min favorit är Elsa Andersson. Vilken är din?

Sunday, November 15, 2009

Om jag diskar varje dag hela veckan får jag ligga på lördagen

Ska det vara så här?

En del barnmorskor tycker att de arbetar med jämställdhet, och visar oss bilder som de brukar ge till föräldrarna. En av bilderna föreställer en man som diskar. Han säger ”om jag diskar varje dag hela veckan får jag ligga på lördagen.”

Läs även särskilt kommentarerna. Folk borde för i helvete tur och retur inte ens få ha rösträtt. Och nån borde snarast tillsyna barnmorskeutbildningen.

Att nån normal människa överhuvudtaget skaffar barn när världen ser ut så här är ett mysterium.

Friday, November 13, 2009

Det kommer till mig bara

Jag: Kolla här. Det står i tidningen idag igen att män är djur. Lyssna på det här.
"Efter ett knappt år började Per förändras. Där fanns en kyla, han drog sig undan på något sätt, subtilt men märkbart. Det kändes som en fara hotade", berättar Annika.
Eller det här, fy fan.
"Hennes dåvarande sambo sa att han längtade så efter att bilda familj med Lotta. En vecka efter graviditetsbeskedet lämnade han henne.
– När vi gick och lade oss på kvällen sa han att han älskade mig. Nästa morgon kände han att han inte ville leva med mig. Jag hade aldrig, aldrig trott att han skulle svika på det sättet. Nu lever Lotta med sitt barn, och kämpar för att komma vidare."


Solrosen [förundrat]: Hur är det möjligt? Det är ju helt otrligt. Du har en hel dagstidning framför dig, slår upp en sida och så hittar du det där. Hur bär du dig åt?

Jag: Jag vet inte. Det är som om det kommer till mig bara, säger att jag måste akta mig.

Dilemma

Jag: Vi måste reclaima orden kuk och fitta som fina vardagliga, användbara ord. Mina potentiella barn ska i alla fall lära sig dem.

Solrosen: Men tror du inte det kan bli konstigt bland andra barn som lärt sig att de är fula ord?

Jag: Då ska du be din dotter att säga "min pappa har lärt mig att min fitta är det finaste jag har".

Solrosen: Då lär jag bli polisanmäld.

Thursday, November 12, 2009

Solrosmorgon

- Om hela världen är en familj och du och jag är baby cheetahs, borde vi inte få ligga kvar och sova en timme till när alla andra har gått upp då?


- Posted using KIP phone

Wednesday, November 11, 2009

Anders

Min arbetsplats omorganiseras. Vi får fyra nya avdelningar. Fyra chefer har rekryterats. Tre av dem är män. Alla tre heter Anders.
Anders är det nya Göran. Jävlar vad vi ska fira den 30 november.

Kommer tre av fyra myndighetschefer nånsin vara kvinnor? Kommer det då bli tre Sara och en Mohammed?


- Posted using KIP phone

Scener...

...ur ett äktenskap på Dramaten rekommenderas varmt. Som nån recensent skrev:

"Alla som har, har haft, drömmer om att ha eller ens har sett en parrelation på håll har anledning att se Scener ur ett äktenskap" Expressen


- Posted using KIP phone

Friday, November 6, 2009

Jämställdhet?

Solrosen och jag promenerade över nästan hela söder söndags.

Jag: Jag brukade tänka att det vore enklare att skaffa barn ensam för då skulle jag få bestämma allt själv. Att slippa komma överens med nån annan om allt från namn till uppfostransmetoder. Det som är så bra med dig är att det känns som att vi tycker likadant om så mycket från början. Att det inte är allt som vi måste komma överens eller kompromissa om.

Solrosen: Ja säkert 75 procent.

Jag: Men då måste vi liksom enas om resten. Det är det som känns så jobbigt. Om du liksom sen ska få bestämma hälften av de 25 som är kvar.

Solrosen: Men det räcker med tio för mig. Så får du femton.

Wednesday, November 4, 2009

Bildbevis



Så här ser det ut. I badrummet alltså. Idag börjar elektriken förberda för ny köksel. Sen bryter nya byggfirman upp golvet.

Gamla byggfirman tog självrisken. Och kompenserade övriga brister med 2600 kr. Det får vara okej så.

Sunday, November 1, 2009

Vad hände sen då?

Sen skulle ju själva badrummet vara klart. Det var en definitionsfråga. Jag definierade nej. Byggfirman definierad ja. Men jag vet att jag tycker att följande inte räknas som klart:
- lampan över handfatet ej centrerad (med motiveringen att de dragit elen innan de byggde de nya väggarna å då kom väggen längre in än beräknat)
- handdukshängare och duschdraperistång ej uppsatta
- dimmers ej fastsatta med sin ram (med motiveringen att det skulle vara en dubbelram och inte två enkla)
- fula vita märken runt dimmerhålen där de glidit med borren när de borrat för elen (med motiveringen att det är sånt som händer)
- ingen stjärtdusch installerad alls (med motiveringen att rörmokaren sa att det inte gick)

Så i sällskap av solrosen träffade jag byggprojektledaren och påtalade ovanstående. Jag skulle behöva köpa ny lampa och ny dimmerram. Det ägnade solrosen och jag en helveteslördag åt. På Hornbach kunde jag tack å lov lämna tillbaks ett oanvänt blandarfäste och få 379 kr tillbaks. För dem köpte jag en lampa. Den passade inte perfekt. Men det gjorde ingen lampa i någon av de fem lampaffärer i stan som jag besökt dagen innan heller. Det ser okej ut även om ett gammalt plugghål i väggen syns för den uppmärksamme.

IKEA hade ingen dubbeldimmerram att sälja till sina dimmrar. Det hade tack och lov Clas Ohlson. Jag parkerade bilen förbjudet på en bussvändplats, lämnade solrosen att vakta, sprang ett maraton genom Skärholmen centrum och fick tag i en sån. Den vita färgen är aningen annorlunda originalet. Men det är okej. Jag nöjer mig.

Jag har faktiskt inte orkat ringa rörmokaren och skälla. Men jag har krävt prisavdrag för de vita märkena som fortfarande syns när de försökt åtgärda dem i kaklet. I eftermiddag ska vi ses och göra upp det sista. Jag förutsätter att de ersätter mig för självrisken.

Länsförsäkringar tar resten. Golvet och elen. Allt ska åtgärdas. De ersätter även den förstörda maten och kanske även ny kyl/frys om de inte går att sanera rena.

Jag har nästan bara haft med män att göra i den här historien. Undantagen är min bankkontakt, mäklaren som på sikt ska värdera om lägenheten och hon som tog emot mitt ärende på länsförsäkringar innan hon tilldelade mig en man som handläggare.

Var är de kvinnodrivna byggföretagen? Om jag nånsin ska renovera nåt igen vill jag anlita er.