Monday, February 11, 2013

Om barnbilderböcker

Massor av böcker är det som gäller hemma hos oss just nu. E vill "läsa boken" oftare än nån annan i teamet å ibland är det skönt att också kunna sätta på Totte på youtube för att hinna nåt mer än att sitta i soffan å låta som olika fordon eller djur.

Lisa är förstås expert på det här å jag blev inspirerad av hennes inlägg om bild/text. Min erfarenhet av bokläsning med E, 2 år, hittills är:

- är inte bilderna tilltalande vill hon inte lyssna alls.
- alla bilder går inte hem hos alla barn. T ex gillar E inte alls Stina Wirséns böcker.
- det är skönt när tempot i böckerna är lugnt som t ex i Alfons eller Totte.

Å så här tycker jag själv:

- att det är kul med böcker där det är enkelt som läsare att ändra språket/storyn, t ex namn/kön på huvudpersonen. Vi läser t ex om "Edith och julen", inte Eddie, i Lisas bok. E pekar dessutom på att det kommer kompisar (inte tanter/farbröder) hem till dem på julen. Extra plus för att barnet i boken inte ser typiskt pojkig ut på bilderna utan som vilket barn som helst.
- skulle gärna se mer böcker som medvetet skrivs neutralt eller uppmuntrar den som läser att ändra från gång till gång.
- vill ha mer böcker med roliga ickestereotypa flickor (inte Barbie, ) som huvudpersoner.
- vill se mer mångfald i "få syskon-böcker" så att de handlar om BARN, inte lillebröder. Enkel sökning på en stor nätbokhandel visade att det i sortimentet fanns mer än dubbelt så många barnböcker om att få lillebror som lillasyster. Å i bara nån enstaka var det en pojke som skulle få ett syskon. Bara spöket Laban var en pojke som fick en lillasyster.
- vill se fler böcker där djur får vara bara djur (eller hen eller hon) inte slentrianmässigt han.

4 comments:

  1. Tycker som vanligt rätt lika... :-) E:s favoriter just nu är att läsa om Emma som går till doktorn och får en lillebror, och där försöker jag att byta ut vissa ord, t ex att doktorn är en "han". Likadant gör jag med böcker om djur - varför ska det alltid vara "han".

    Intressant också det du skriver om böcker om lillebröder. Vi har två böcker om syskon och bägge är om småbröder. Nu passade det ju bra för oss eftersom vi fick en lillebror (och vi fick böckerna efter hans födelse), men det borde ju vara större bredd.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ska kolla in Emmaböckerna nästa gång på bibblan.

      Delete
  2. Gillar också lugnare böcker typ alfons och pippi, likaså när det gäller film/tv. Jag oroar mig för damp el liknande om jag låter barnen se för mycket stimmig disney/pixar och sånt ;)

    Däremot är vi, kära K, väldigt olika när det kommer till kön och sånt ;) jag tänker att barn har så mycket att vara förvirrade för ändå, så jag behöver inte förvärra det genom att blanda in hen och göra sagoboksfigurer könlösa ;) rätt eller fel - vet ej :)

    Kramar till dig, fina preggo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Precis, visst känns det som dampframkallande! :-)

      Oklart om det spelar nån roll i långa loppet vad figurerna har för kön såklart. Både du å jag blev ju analytiska personer trots att böcker å filmer nog var ännu mer stereotypa när vi var små - å jag tror att våra kloka barn också kommer bli det. Men jag gillar ändå om inte alla är HAN å principen där den som läser kan ändra, det blir ju som en ny saga varje gång. Å det är såklart mest upp till min fantasi!

      Delete