Saturday, November 24, 2007

Kvinna i Sverige

För den som vill få en snabb up-date på hur förmodligen en majoritet av svenska folket lever kan jag starkt rekommendera tv3:s program Lyxfällan. Jag kan också försäkra om att detta program lämnar en ganska fadd smak i munnen för någon med det minsta lilla intresse av hur mäns och kvinnors livsvillkor- inte på universitet, i skolan, på arbetsplatsen- utan i hemmet- där många- speciellt kvinnor- tillbringar enormt mycket tid faktiskt ser ut. 

Programmet berättar om familjer med ekonomiska problemet. Programmet inleds alltid med de två manliga programledarnas ankomst till familjens hem, där scenen ser ut som följer: "Då kan du och jag Sivert/Bengt/Rolf/Erik gå och kolla igenom papperen så kan du och jag Monika/Lena/Anna/Märta kolla på huset!" För frugan/sambon har noll koll på ekonomin! Och det har ju egentligen mannen också- annars skulle inte ekonomerna vara där. 

Han tjänar mer, handlar mer, tar lån, hon får betala hans lån. Så har scenariot sett ut i de avsnitt jag sett. 
Eller som i det det värsta avsnittet hittills, som gick denna vecka: tre barn bor hemma, de äldsta sönerna 20 och 24 år, jobbar, betalar ingenting, har sina flickvänner på besök för det mesta. Föräldrarna går back 15000 kr per månad - lånar upp resten med dyra krediter. Mamman är deltidssjukskriven och servar alltså 4 vuxna individer med mat, städ, tvätt etc (även om detta bara kommer fram i förbifarten). Plus man och yngsta dotter, totalt ett hushåll på 7 personer. "Vi har varit för snälla". "Min rygg orkar inte mer nu". Sönerna ser lite skuldmedvetna ut- men framförallt sura- nu är sötebrödsdagarna över- de vet dom. Tills de flyttar ihop med sina flickvänner och kan belåna sig på deras bekostnad för att ha råd att köpa GPS till bilen, väderstation, hemmabio, och allt annat en karl ska ha. Och sen när flickvännernas ryggar är utslitna- ja då är det bara att hitta någon ny. För hur det än är, så verkar kvinnor stå i kö för att få serva barn, män och andra familjemedlemmar- gratis, och på sitt eget välbefinnandes bekostnad. 

tv3 har utan att veta om det börjat sända det för mig hittills viktigaste samhällsprogrammet i dokumentärform som går att finna i mediasverige just nu. Och det har absolut ingenting med lyx att göra.

Kolla själv:  www.lyxfallan.se

2 comments:

  1. Helena, vill du gifta dig med mig? Vi kan se på lyxfällan resten av livet å jag lovar att vi skriver äktenskapsförord!

    ReplyDelete