Tuesday, August 31, 2010

Beloved Birgitta om barnomsorg...

...på Brännpunkt idag:

Europa kan inte fortsätta att ha världens mest utbildade hemmafruar, och då behövs en kraftig utbyggnad av barnomsorgen i Europa. Det ger svenska förskoleföretag en unik möjlighet att expandera internationellt. Barnomsorg kan bli nästa svenska exportsuccé.

7 comments:

 1. Varför inte åka ut och utbilda personer som arbetar inom STATLIGA sektorer i andra länder med barnomsorg. Det låter mer humant. För att undvika större segregation, elitförskolor och länder där tillgången till barnomsorg kommer bli ännu mer av en klassfråga än vad det redan är.

  ReplyDelete
 2. Jag förstår av inlägget, och dina politiska åsikter i övrigt, att du är för en vinstdrivande privat förskola och skola med valmöjligheter och frihet. Låter ju fint. Men vad händer med oss som inte har verktygen till att göra alla de rätta valen till våra barn? Eller nej, fel av mig att använda mig av oss och våra. Jag kan kanske. Med det finns barn med föräldrar som inte kan göra allt som är rätt för sina barn. Det finns många människor som inte kan ta ledigt en dag för att vara föräldraresurs på föräldrakooperativet, som inte förmår ta till sig information om vilken pedagogisk inriktning som är bäst, vilket dagis som är genusmedvetet, miljömedvetet eller som har halalmat eller vegetarisk mat. Det finns ganska många av dom. Ska dessa barn straffas för att deras föräldrar jobbar ihjäl sig som snickare (tack vare ROT), pratar urusel svenska (eftersom de inte kan tillgodogöra sig ett nytt språk efter att ha levt under förtryck i Afghanistan och sedan i fullständig ångest som ayslsökande i Sverige) eller för att de inte kan låta bli att dricka en låda vin om dagen? Vilket dagis ska de barnen gå till? Eller ska vi exportera dem med? ELLER ska stat och kommun tillhandahålla bra, genusmedveten förskola med såväl halalmat som vegetarisk mat för ALLA? Likvärdig och rättvis för att alla barn så långt som möjligt ska få en trygg och bra uppväxt med så långt som möjligt lika förutsättningar i livet??

  Rösta på den rödgröna röran för att du som har arbete med relativt bra inkomst, bostadsrätt och personlig bankman har det så bra i alla fall. Rösta på den rödgröna röran för att du inte behöver lägre skatter. För att det finns andra som behöver ett fungerande välfärdssystem.

  ReplyDelete
 3. oooh nu måste jag svara. Jag förstår av dina åsikter här i inlägget att du är vänsterpartist Lisa, för inget annat parti har en sådan konfrontativ och svart-vit politik. Hm, jobba ihjäl sig som snickare? är det sämre att jobba ihjäl sig som snickare än något annat, tex jurist? eller varför inte jobba svart som snickare(utan ROT-avdrag)och skada sig och stå utan försäkring? eller just ja, Rot-avdrag är ju ett sossepåfund för det var synd om arbetsläsa män i LO-kollektivet. självklart inte lika synd om kvinnor som jobbar svart som städerskor. Oj, Miljöpartiet älsar friskolor, miljödagis, waldorf och flumskolan i hela deras underbara pedagogik (och tycker man ska få göra vinst på det). Oj förresten sossarna är också för friskolor! Vad jag försöker säga är att detta inte direkt är en höger-vänsterfråga. Jag är också för STATLIG skola med god kvalite för alla barn (sossarna kommunaliserade den, tack Göran Persson) jag är dock inte för en röd-grön röra, för att jag inte tror att deras politik hjälper de som har det sämst i Sverige.

  ReplyDelete
 4. Inte för att jag är Lisa men jag vill tycka till lite!

  Jag tycker inget parti fokuserar på de som har de sämst i Sverige det här valet. Men om det är några partier så tycker jag mer de tillhör den rödgröna röran. Moderaterna snackar om jobb jobb jobb. Jobb jobb jobb kommer INTE att lösa problemen för 90% av de som jag jobbar med. Som förvisso är arbetslösa, men jag skulle inte säga att det är deras största problem. Vissa förvisso ja, men inte de flesta.

  Men man vinner nog inga val på att fokusera på de mest utsatta. Läste i nån artikel nyligen (kan inte hitta den) att socialförsäkringsfrågor och dylikt är minst prioriterat bland väljarna..

  Men pensionärerna? Vad är det med pensionärer som lockar så till debatt? Vinner man verkligen val på pensionärer?

  ReplyDelete
 5. åh lite debatt! håller med dig Jenny, vilket jag delvis skriver i kommentaren ovan (som svar på ditt inlägg). jag tror det beror på att, eftersom vi i Sverige har det rättt bra, de som lever på socialbidrag är så få personer. Medan pensionärerna är en ständigt växande skara som tar för sig mer och mer för varje år som går. Och dessutom en ganska utsatt grupp emd dålig ekonomi- speciellt kvinnorna (de tar iofs inte för sig så mkt heller)
  dessutom tror jag frågan om hur man hjälper de mest utsatta handlar om just mer än JOBB Jobb jobb som du säger, vilket är svårt att få fram i en valrörelse då man ska lova siffror och avdrag hit och dit. komplexiteten kring missbruk, hemlöshet etc är för tungt och svårt för att ta upp i en valrörelse. sen tror jag de flesta ser till sin egen plånbok när de röstar, oavsett om de håller på höger eller vänsterblocket, inte till någon annans.

  ReplyDelete
 6. Jenny, det var i min länk om hjärtefrågor som folk priade socialförsäkringsfrågor lägst. Delvis är det väl som grodan skriver att det lyckligtvis är ganska få som är direkt berörda och därför får inte så många upp ögonen för frågan. Men jag tror också att vi får tolka det som ett sundhetstecken. Att även många som får del av det systemet ser att andra frågor trots allt är viktigare för visionen om ett bättre samhälle. Typ - om vi faktiskt hade jobb, jämställdhet, bra barnomsorg, skola och sjukvård, då skulle vi bry oss om miljö och socialförsäkringar.

  ReplyDelete
 7. Sen det här med skolan igen...det är nog orealistiskt att skolan skulle bli statlig igen. (Om det stämmer som Ohly sa häromdan att hälften av Sthlms skolor är friskolor t ex.) Däremot skulle staten kunna ta tillbaks de idag kommunalt drivna skolorna och länsskolnämnderna kunna återupprättas och utöva kontroll och inspektion också över de skolor som drivs av andra huvudmän. DET vore en möjlighet som skulle leda till mer transparens, möjligheter till mer lika villkor och en likvärdig bedömning till skillnad från de svårt skiftande kommunernas.

  ReplyDelete