Tuesday, July 3, 2007

Genbiologen

Som alla funderar man ju på det här med gener och arvsanlag. Vad är medfött, vad är ärvt, vad är miljö, vad är pappas ögon och mammas…ja vad fan då?

Efter tio års mer eller mindre intensiva genetiska studier av kvinnligt och manligt har jag nu kommit fram till följande: Kvinnor bär på städa-genen- det vill säga hålla-rent genen. Det vill säga diska-genen, tvätta-genen, damma-genen, sopa-genen, dammsuga-genen, torka-genen, stryka-genen, plocka-genen…ja, ingen dålig genuppsättning alltså.

Vad motsvaras då alla dessa gener av hos det manliga könet? Jo, endast en - SKIT-GENEN. Eller om man vill säga det lite trevligare - smuts-genen.

Efter att under vårens grillfester förundrats över varför jämnåriga ”unga män” stått så handfallna inför duka av bordet-, diska sin tallrik-fenomen börjar nu bitarna falla på plats. Jag minns manliga vänner och deras äckliga korridorrum/lägenheter, deras toaletter- som jag- en ganska ohygiensk kvinna- inte velat sitta på, än mindre titta på. Män dras till smuts. De vill ha den. De vill ha grisiga toaletter, odiskade glas, mögliga matrester. Fråga mig inte varför, men de njuter av bananflugor, mjölbaggar, sopsaft och damm. SKITGENEN. Jag minns diskussioner bland mina föräldrar och deras bekanta, och hur ingen av karlarna kunde förstå varför man skulle dammsuga innan det var så smutsigt att det rasslade i munstycket av all skit.

Jag, precis som föregående skribent, tillbringar återigen några sommarveckor på hemtjänsten. De flesta man går hem till är ensamstående, både män och kvinnor. Hur illa däran de är spelar mindre roll, men hur enastående smutsigt och äckligt männen har det i sina hem är ett genomgående faktum.

Min undersökning sträcker sig över män födda under åren 1911- 1986. 75 år av manlig skit.

Jag har också börjat fundera över varför män DÖR i större utsträckning än kvinnor. I gårdagens Dagens Nyheter (2 juli 07) meddelas att Per, Åke, Folke, Sverre, Torsten, Olle, Kjell E, och - Yes you guessed it – Åke avlidit. Har de dödats av sin egen skit, druknat i bakterier och mögel, kvävts av giftiga ångor från gamla sopor? Eller är det så att deras kvinnor använt hela sina liv till att städa undan efter dem att ingen märkte när de dog?

6 comments:

 1. Välkommen till devilwomen! Jag är nog delvis man. Min korridorare brukade slänga glasspapper på mitt golv, sucka och säga "det syns inte ens nån skillnad". Det var på den tiden jag sov på en madrass på golvet eftersom sängen var så full av saker.

  ReplyDelete
 2. jao! varmt välkommen.

  jag dammsög faktiskt idag. på mitt rum. det var ett jävla tag sen. men har ju också knäppa manliga drag. och sov till nyss på soffan ett tag eftersom min säng också var överfull!

  ReplyDelete
 3. Tack för välkomnandena (finns det ordet?)! Kul att vara här! Måste erkänna att undertecknad inte är renligheten själv, men vill ändå förtydliga att nästan hur skitig man än är så finns det alltid värrre killar...

  ReplyDelete
 4. ok ännu ett förtydligande...det jag vill säga är ju att det inte är genetiskt, men att karlar är så jävla lata och förväntar sig att någon annan ska plocka upp efter dom. finns det inte någon annan så låter dom det förfalla. I en grov generalisering. Men det är jag all for. Generaliseringar alltså. Så länge jag själv inte blir utsatt.

  ReplyDelete
 5. Ja men absolut - det är väl klart det är socialiserat. På tok för många mammmor curlar sina söner i väntan på att en framtida fru ska ta över det jobbet.

  Tror det var Sebastian (men kan vara nån annan...) som hade en korridorare vars mamma skickade med hela veckans matsedel packeterad i olika burkar. Färdigbredda frukostsmörgåsar för de första dagarna men sen blir ju pålägget skabbigt så för tors-fre låg det separat med en liten gaffel att lyfta på det med. Givetvis tillbringade snubben helgerna hos föräldrarna.

  Nästa gång vi ses måste jag fråga hur killen skötte städningen av rummet å inte minst sin del av korridorkökstjänsten!

  ReplyDelete
 6. herregud alltså.. har sett liknande beteende hos min polares morsa. inte gällandes henne men hennes lillebror.. så jävla knäppt. om jag nånsin skaffar kids och ni mot förmodan ser mig hålla på med sånt här tjafs, snälla skjut mig eller i alla fall påtala det jävligt direkt så att jag inte blir nån sån idiot.

  ReplyDelete