Friday, January 13, 2012

Så ligger kvinna där i sängen på kvällen å googlar "tidiga tecken på ADHD"

Dalkullan skrev om att ha ett "våldsamt" småbarn. Å jag känner igen mig ibland. Cheetahn går ofta fram som en ångvält. Drar i håret. Sliter i kläder. Rivs. Bits med sina numera fem tänder. Vill aldrig sitta still å mysa när hon är vaken. Kastar alla mysdjur å snuttefiltar ur sängen/vagnen. Å min hornhinna rev hon ju sönder i höstas. Hon tycks totalt orädd. Å som oerfaren förälder vet jag inte om jag ska tolka det som pur nyfikenhet å framåtanda eller nåt annat. Min kollega säger att jag ska vara glad, att cheetahn kommer ha nytta av det här i många sammanhang i livet. Hoppas det stämmer.

Häromveckan var vi på restaurang. Det fanns ett lekrum å ett filmrum för barn. Jag gick till det första med cheetahn. Hon blev överlycklig. Gick runt bland alla leksaker å såg lyrisk ut. Kastade saker omkring sig. Slet å bet i dinosaurier å bilar. Klättrade upp på en stol å försökte ta sig vidare till en hylla. Föll ner. Så att ett annat barn knuffades lite. Han var typ 2 år, blev absolut inte skadad men tittade på cheetahn som om hon vore galen. Cheetahn reste sig utan att verka det minsta berörd å klättrade upp igen.

Ganska snabbt tröttnade hon på lekrummet å spatserade in i filmrummet som var tänkt för barn typ 3+ kanske. Hon blev lycklig över att se de andra barnen, gick fram till dem, drog i deras kläder, försökte klättra upp till dem på bänkarna där de satt. 4-5-åringar såg rädda ut där cheetahn gick fram utan att ta notis om nåt mer än sig själv. Jag fick hämta å be om ursäkt.

Tänk om cheetahn blir en sån där vilding som inte blir bjuden på andras kalas, en sån som kallas "pojkflicka" å får höra att det är nåt dåligt.
Eller så blir hon helt enkelt bara en cool katt som tar för sig!

2 comments:

  1. Ja du beskriver ju min Edith i dom där orden.
    Klart det kan vara till en fördel. Fast stundtals blir i alla fall jag lite...trött

    ReplyDelete
  2. Undertecknad som träffar folk med diagnosen ADHD, som vill ha diagnosen ADHD, eller som själva har satt daignosen ADHD på sig - nästan varje dag- tror att det är för tidigt att säga nåt. samt att cheetah ligger lite för långt från socialgrupp tre för att få den. men om ni separerar nu, skaffar nya barn med nya partners, skiljer er från dom, startar en vårdnadstvist och helst att båda eller iaf en av er börjar missbruka, då tror jag hon är i hamn om ca fem år!!
    annars läste jag i en pskologutredning att barn inte har möjlighet att förstå att andra människor tänker och har känslor före fyra års ålder. så jag tror du får gripa in i lekrummet ett tag till!

    ReplyDelete