Wednesday, November 27, 2013

Det där som jag inte riktigt visste själv

När jourtandläkaren sa att jag kanske inte borde äta citodon och amma utan att kolla upp det med läkare svarade jag desperat att då pumpar jag och kastar. Bebisen får äta ersättning så länge. Vad som helst bara det slutar göra så här ont. Bara jag får sova ordentligt en stund för första gången på fyra dygn. 

Samtidigt var jag faktiskt lite rädd att okej, tänk om vi gör så och så kanske bebisen inte vill amma igen senare? Tänk om han börjar föredra flaskan då. Ska jag stå och sterilisera flaskor dagarna i ända och inte längre sova hela långa nätterna bredvid bebisen?

Jag ringde amningsmottagningen på Danderyd. Det var stängt. Hänvisade till gynakuten. Därifrån ringde en mycket sympatisk läkare upp mig och sa: amma, ta tabletterna, vänta 4 timmar innan du ammar igen. Håll för säkerhets skull koll på bebisen så den inte blir slö. Det bör inte vara några problem så länge du tar en så låg dos du kan.

Jag önskar att tandläkarna från början hade haft lite koll på det där med smärtstillande och amning. Kanske föreslagit att vi kunde väntat med att operera tanden några månader. Jag visste inte om mig själv att det hade blivit så pass viktigt att amma heller. 

4 comments:

 1. Jag tror inte att du behöver vara orolig för att äta Citodon när du ammar. När jag hade fått Sigge åt jag en citodon och en voltaren var sjätte timme i fyra veckor för att över huvud taget kunna gå ur sängen. Ordinerat av läkare. Fick det även utskrivet efter snittet andra gången.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag fick också det efter snittet medan jag var på BB men inte med mig hem. Fattade inte riktigt varför dock. Nu blev jag ju rätt groggy av dem men hellre det än den där smärtan.

   Delete
 2. Skönt att du fick rimligt bemötande av vettig läkare till slut! Vården kryllar tyvärr av människor som saknar kunskap om läkemedel i kombination med amning. Trots att de hela tiden träffar patienter som ammar. Ett tips för framtida vårdkontakter är att be förskrivare kolla även janusinfo http://www.janusinfo.se/Beslutsstod/Lakemedel-amning/ istället för att bara lita blint på vad som står i FASS.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för tipset! Jag fattar att det inte är vardagsmat för all vårdpersonal men de borde ju åtminstone ha nån att fråga eller hänvisa till när de är osäkra. Jag fick själv komma på idén om amningsmottagningen. Tandläkarens förslag var "din barnmorska". Well, tack för tipset liksom men just barnmorskor skriver väl mest ut p-piller å mäter blodtryck...

   Delete