Wednesday, September 10, 2014

Att tänka fritt är större

Jag undrar varför följande fördelnings-/integrations-/jämställdhetspolitiska förslag inte diskuteras:

- Höjd "mansmoms" på t ex motorsport och ishockey i kombination med sänkt moms på kvinnodominerade fritidsintressen.

(Jämställdhet är när en tjej får rida runt gratis en timme i en hockeyrink - eller?)

- Kvotera in män i förskolan, hemtjänsten och vården. D.v.s inte bara kvotering av kvinnor till mansdominerade branscher.

- Underlätta för/inspirera män att söka vård och omsorgsyrken enligt samma logik som som tekniksatsningar för tjejer görs.

- Social lumpen. Ett år obligatorisk praktik inom offentlig sektor på annan plats än hemkommunen. Gärna i kombo med inslag av livskunskap (som jag alltså inte anser bör vara ett ämne i skolan). Ersättning i nivå med gamla lumpen. Och möjligen kan de som börjar på universitetet direkt efter gymnasiet få dispens.

- Fri invandring. Vad skulle egentligen hända om vi öppnade gränserna helt (även utanför EU alltså)? Varför framstår det som så otänkbart. Finns det länder/områden där det testats i modern tid?


Jag är inte alls säker på att alla är superbra idéer som måste realiseras. Men utredas kanske? Med tanke på att det motioneras om gratis halkskydd till pensionärer och, förbud mot burfågel och görs politiska utspel såsom butler i tunnelbanan, färgglad post till sexköpsmisstänkta och utredning av chemtrails känns mina tankar rätt sansade. Tycker jag.

2 comments:

  1. Görs det verkligen ingen kvotering av män in i förskola, vård etc? Eller så kanske det bara är så att det hurras för män som vill in där?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har inte hört talas om nåt sånt mer än att det förstås kan stå i annonser att man vill ha sökande av manligt kön pga sammansättning i gruppen osv.

      Delete