Monday, September 8, 2014

Mitt valmanifest

Vid årsskiftet konstaterade jag:

Mina egna topp tre viktigaste politiska frågor för tillfället är:

- Republik.- Kvoterad föräldraförsäkring.- Jämlik vård/hälsa.


Och det har inte förändrats under det gånga året. 

Så här i valtider är det förstås också en massa andra frågor som jag har åsikter om. För att nämna några:
- Avskaffad reavinstbeskattning på bostäder som en ägt i två år. Dvs som i Finland och Norge (i Danmark är det tre år).
- Utbyggd spårbunden kollektivtrafik i Stockholm.
- Förstatligad skola, gärna betygslös eller med mindre betygsfokus i alla fall.


Vissa frågor är så klart lite kluriga och kräver genomtänkt finansiering. Andra är hur enkla som helst. Till exempel föräldraförsäkringsfrågan. För min del kan folk VÄLJA SJÄLVA hur mycket de vill och vara hemma med sina barn precis som de önskar. Men den del som finansieras av skattepengar bör vara knuten till respektive förälder. För att med skattemedel 1) värna barnets rätt till tid med båda sina föräldrar 2) värna båda föräldrars rätt till erfarenhet av att vara hem- och barnansvarig. 

För vissa saker löser sig uppenbarligen inte av sig själva. Visst tar pappor ledigt numera. Bland högutbildat och välbeställt folk som jag jobbar med/möter/umgås med i huvudsak är papporna generellt hemma 4-8 månader. Men rutinmässigt är mammorna hemma längre. Jag känner till ett enda fall där pappan varit hemma markant längre än mamman. Och en handfull fall där föräldrarna delat någorlunda rakt av. 

Jag är less på att höra sånt som att folk bosatt sig dyrt, köpt bilar, sommarhus osv. och därför inte "har råd" att dela lika. Folk snackar sig saliga för jämställdhet men faller sen ändå  in i traditionella stereotypa könsroller när det kommer till den egna familjen. Lev som ni lär och rösta kd i stället för fi, era hycklare. Tänker jag. Det är som att vara vänsterpartist och samtidigt ha ungarna på friskola och använda RUT - inte trovärdigt. Det sägs att folk sparande till den egna pensionen gick ner markant i takt med att allmän pension infördes. Med det sagt bör det finnas utrymme att också spara till egen föräldraledighet för den som inte är nöjd med (det enligt mig oerhört generösa) systemet.
För varje mammamånad stannar pappa hemma i fem dagar.



4 comments:

  1. Jag blir så fruktansvärt ledsen när jag läser det här inlägget. Ja, det är jätteviktigt att förändra uttaget av föräldraledighet så att pappor börjar ta sitt ansvar men det här inlägget förutsätter att allt som står i vägen för en lika delad föräldraledighet är vilja. Jag blir ledsen för att sådana som jag, vi som är sjuka och funktionsnedsatta inte finns i den här debatten. Alla _kan_ inte vara hemma med ett barn själva och det är inte nödvändigtvis så att den som är begränsad pga av sjukdom och/eller funktionsnedsättningar per automatik är beviljad assistans. Det är heller ingenting som nödvändigtvis är känt före en förlossning. Jag förstår, du pratar om en struktur men tänk på att funkis- och friskhetsnormerna redan är fruktansvärt starka och att vi som är funktionsnedsatta och sjuka blir väldigt osynliggjorda av den typ av retorik som du använder. Jag är helt klart för en politisk förändring men skulle verkligen uppskatta om sjuka och funkisar inte osynliggjordes i debatten. Då kanske det skulle vara lättare att formulera en lösning som inte gör livet ännu svårare för de som redan har det fruktansvärt tungt pga ableistiskt samhälle?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag är uppriktigt ledsen över att det jag skrivit gjorde dig ledsen. Jag skulle gärna vilja att du förklarar lite mer hur du tänker att man skulle kunna göra annorlunda så kanske mitt perspektiv kan breddas. Hur kan vi forma systemet så att vi främjar barns möjligheter till tid med båda föräldrar och att synliggöra även andra normer som de du nämner?

      Jag tänker att det är så väldigt många som är högpresterande, "friska" som saknar den där viljan. De skulle verkligen kunna och det bör politiken ta fasta på. Sen ser jag inga problem med ett system där t ex ensamstående får all föräldraledighet osv. Det viktiga är väl i så fall att skapa ETT system där alla ryms och där inte ett sätt är norm och övrigt ses som avvikande.

      Delete
    2. Jag förstår att du inte menade något illa med ditt inlägg men påståenden om att alla kan dela bara de inte köper för dyra bostäder mm exkluderar sjuka/funkisar.

      Det är svårt att formulera ett förslag eftersom det här perspektivet är så frånvarande i debatten men spontant tänker jag att det finns ett par komponenter att fundera på.

      1) Ta småbarnsföräldrars ohälsa på allvar. Jag och många i min situation har fått uppleva hur allvarliga symtom fullständigt avfärdas i vården som något helt normalt i moderskapet. Synbortfall, svimningar, skakningar, smärta, grava sömnproblem, hjärndimma mm bemöts med "att det är så att vara mamma" och det behöver givetvis upphöra omedelbart. Diagnos och vård (inkl sjukskrivning när det behövs) i tid är antagligen väldigt viktigt.

      2) Öka möjligheten till assistans för att även den som är sjuk/funkis ska kunna vara hemma. (Det förutsätter förstås den första punkten.) Idag snålas det ordentligt med assistans så många som skulle behöva det får det inte och har därför svårt att ta hand om sig själva så det är ett stort steg att bevilja assistans för föräldraledighet. Att bevilja assistans så att den som inte kan vara föräldraledig själv kan vara det skulle förstås kosta men skulle i gengäld ge alla de fördelarna som vi tror att delad föräldraledighet ger (bättre relationer till barnet, mindre ojämställdhet på arbetsmarknaden, delat föräldraansvar även efter föräldraledigheten mm).

      3) Hänsyn till ensamstående och andra personer som lever under villkor där en delad föräldraledighet verkligen kan skada familjens hälsa på olika sätt. Exakt hur vet jag inte för det är flera grupper som berörs som behöver så ge sin syn på saken själva.

      De här tre punkterna är ju inget färdigt förslag utan snarare tankegångar som kan leda till förslag om de får synlighet i föräldraförsäkringsdiskussioner. Visst finns det många som skulle kunna dela mer jämnt på föräldraledigheten men som inte gör det men som jag ser det så behöver politiken hantera att människors livsvillkor är väldigt olika och det är inte okej att de grupper som är utsatta osynliggörs.

      Delete
    3. Har glömt tacka för att du tog dig tid att svara igen! Blev jätteglad, läste och skulle svara men så kom nåt emellan, typ valet. Håller absolut med om dina punkter och ser dem inte alls som nån motsats till det jag skrev, utan som ett viktigt komplement. Så tack för att du breddat mitt perspektiv!

      Delete