Friday, January 21, 2011

Föräldraledighet på 2010-talet del 5

Jag diggar förvisso principen i Försäkringskassans morotssystem med jämställdhetsbonus. Men de krångliga och stela definitionerna är de facto ett icke heltäckande sätt att åskådliggöra barns rätt till tid med sina föräldrar och därmed bara nåt slags halvkass indikator för jämställdhet på pappret.

Först och främst. Sverige är galet generöst. Oavsett om du tar ut nån ersättning från FK har du rätt att vara heltidsledig från jobbet i 18 månader när du fått barn. Det gäller båda föräldrar vilket innebär att i praktiken kan två pers vara hemma samtidigt i ett och ett halvt år och gulla med ungen. Under förutsättning att de tar ut ersättning varannan dag var alternativt payar sina räkningar på annat sätt. Jag fattar om resten av världen skakar på huvudet åt ett så generöst system.


Men så var det den här jämställdheten. Om jag förstår det hela rätt: Föräldraledigheten omfattar totalt 390 ersättningsdagar fördelat på två föräldrar = 195/person. Endast 270/2 är bonusgrundande, alltså om päronen tar vars 135 ersättningsdagar. Det är dessa resten av texten handlar om.

Ersättningsdagar kan tas ut på en mängd sätt. 7 dagar i veckan rakt över - då varar ledigheten i 11 månader, vars 6,5 månad och maximal jämställdhetsbonus betalas ut. MEN. Det går att ta ut färre ersättningsdagar/vecka och alltså aktivt välja att leva på mindre pengar för att dryga ut ersättningstiden. Efter att barnet fyllt ett år är det dock ofördelaktigt att ta ut mindre än 5 ersättningsdagar/vecka varför tiden måste planeras så att detta funkar.

Det innebär att om mammis tar ut 50% av ersättningsdagarna kan hon gulla bebbe i 11 månader innan daddy tar vid och plötsligt faktiskt måste ta ut fler dagar/vecka. Låt för enkelhetens skull i detta exempel säga att daddy tar 100%. Då är alltså ersättningsdagarna slut lagom till ungens 18-månadersdag.

Är detta jämställdhet? Kommer mammis å daddy få maximal bonus utbetald trots att daddy varit hemma hälften så lång tid? Har jag fattat rätt? Kan inte nån som jobbar på FK läsa och klargöra (för jag orkar inte ringa er å sitta å vänta på 142 samtal före mig)?

No comments:

Post a Comment