Tuesday, June 14, 2011

Förskolekö

Det är dags att köa. Vi får välja max fem kommunala förskolor (jag skrev dagis, suddade, skrev förskola) att stå i kö till. Edith ska börja nästa år i augusti är det tänkt. Ändå känner vi oss långt i från säkra på att faktiskt få plats på nån av dem vi önskar. Eller ens i närheten av där vi bor. Så är det i det så kallade valfrihetens Stockholm.

Jag är helt säker på att utbildad personal kommer kunna stimulera Ediths utveckling å lärande bättre än jag själv i längden. De jobbar ju med det. De har betalt (om än inte så mycket...) för att göra det. Dessutom sa nån att det vi vuxna ser i en förskolemiljö (trist, trångt, mörkt osv.) inte alltid uppfattas på samma sätt av våra barn. Så trivs Edith är det kanske good enough.

Men, nej, samtidigt har jag en klump i magen. Kommer min lilla cheetah att bli utsatt för sånt här av personalen? Ska hon behöva känna så här i relation till sina så kallade kompisar? Ska jag behöva bli den obekväma bitchmamman som opponerar sig på föräldramöten, ställer till scener å som det pratas bakom ryggen om?

Jag kan inte veta nåt av det där ännu. Ingen idé att ta ut varken seger eller förlust i förskott. Tänka positivt (klyschigt, jag vet) är nog bäst. Tänka att det kanske finns såna som jag som jobbar där. Att utvecklingen går framåt.

3 comments:

  1. Augusti nästa år?! Alltså, jag tycker det är skitbra när föräldrar har möjlighet att vara hemma länge med sina barn, det är framförhållningen jag är förvånad över. Här får man ställa sig i kö tidigast fyra månader innan barnet behöver platsen. Bäddat för kaos och gigantiska barngrupper för att snabbt täcka platsbehovet alltså.

    ReplyDelete
  2. Ja alltså, Sthlms stad har systemet: köa till max fem kommunala förskolor. Köa tidigast från barnets 6-månadersdag. I praktiken innebär det att varenda jävel är anmäld i god tid innan just den dagen för att säkra maximal kötid. Vi hade absolut kunnat tänka oss att låta E börja tidigare men i och med att vi har två somrar att laborera med å att det sägs vara enklast att få plats i augusti (då drar ju 6-åringarna vidare) kör vi på det. Jag är dock inte alls säker på att vi kommer få plats på nån av de fem vi valt, det är så galet många i kö...

    ReplyDelete
  3. Vi hade grym tur som fick vårt förstahandsval (i november), egentligen hade vi dagar så att det hade räckt i ett par månader till, men vi vågade inte lita på det. En månad efter att vi skolat in smällde det tydligen till rejält och nu, ett och ett halvt år senare står hundra (100!) barn i kö för att få börja i vårt rektorsområde, som består av tre små förskolor. Så hur mycket jag än gnäller skulle det aldrig bli realistiskt för oss att byta förskola, inte om det ser likadant ut i andra rektorsområden iallafall.

    ReplyDelete