Tuesday, June 14, 2011

Mer om det här med maten vi äter

Det må vara en tillfällighet men i mitt jobb möter jag massa människor som jobbar med folkhälsofrågor i stat, kommun å landsting. Hur kommer det sig att de så ofta är så feta? Slumpen? Kanske.

Jag misstänker att de äter maxdosen smörgås i enlighet med Konsumentverkets menyförslag (som jag skrivit om i annat sammanhang tidigare). Fabrikslagade fiskbullar å rösti. 39-165 smörgåsar med MARGARIN. Det är axplock från menyn som numera tyvärr verkar vara borttagen från myndighetens hemsida. Ska råden kanske revideras?

6 comments:

  1. Jag kommenterar lite snabbt inlägget du länkar till här:
    Vi är tre personer i vår familj, två vuxna och ett barn. På en månad lägger vi ungefär sex tusen på mat (inräknat godis). Visst, det ryms inte inom budgeten, men då äter vi å andra sidan ekologiskt/närproducerat då det alternativet finns (och verkar det orimligt dyrt så väljer vi bort den produkten helt), vi köper det mesta av vår mat i en liten Ica Supermarket-butik och vi äter gott (inget margarin i sikte)!

    ReplyDelete
  2. Idag har jag noll å ingen matinspiration. Vad ska vi ha till middag? Är inte sugen på nånting alls. Å allt jag kan komma på blir superdyrt. Mycket impad av hur ni lyckas!

    ReplyDelete
  3. Nyckelordet är säsong. Och att vara öppen för att testa nya grejer. Jag går ofta direkt till kylen där varor med kort datum är nedsatta med 30-50% och så utgår jag från något jag hittar där när jag planerar middagen (jag handlar i stort sett varje dag på väg hem från jobbet och bestämmer sällan i förväg vad jag ska ha). Sen kom jag på att vi kanske diskvalificerar oss i och med att jag äter på jobbet (och ungen såklart på förskolan). Det sparar ju priset för en hel portion om dagen.

    ReplyDelete
  4. Hmm, sant att ni sparar in lite där genom att få mat borta. Men ändå, jag är fortfarande himla impad. Speciellt som du ju då faktiskt "spontanhandlar" å inte gör planerad matlista å storhandlar en gång i veckan. Vi körde matkasse hem ett tag. Det blev billigt. Men inte så gott som jag önskade. Sen körde vi med att beställa hemleverans från mathem. Det blev gott men superdyrt. Nu kör vi handla varannan dag ungefär. Har noll koll på pris men jag försöker verkligen att göra nåt av allt å inte slänga. Solrosen äter lunch ute (hans sociala timme varje dag). Jag äter lunchlåda hemma eller ute nån gång i veckan med vänner. I höst när solrosen är föräldraledig kommer jag vilja ha lunchlåda för vi har trist jobbrestaurang.

    ReplyDelete
  5. Believe it or not, för oss blir det inte billigare att storhandla, eller det kanske det blir sett till hur stor mängd mat vi får för pengarna, men eftersom vi då tvingas köpa större förpackningar av många grejer, framför allt färskvaror, så ökar också svinnet.

    Jag skulle nog påstå att jag har ganska bra uppfattning om priser, vad som är dyrt respektive billigt för en viss produkt till en viss kvalitet. (Men då ska vi också komma ihåg att mat är mitt yrke.) Därför funkar det att spontanhandla.

    Matsedlar planerar jag tillräckligt på jobbet så det tycker jag inte är så spännande att göra hemma. Kanske skulle det bidra till ytterligare besparingar, kanske inte.

    Matkasse (Middagsfrid) har vi testat, men det blev för stora mängder mat för oss då det är beräknat på att fyra personer ska äta och inte två och en halv som i vår familj. Visst, det går jag frysa in lunchlådor, men sallader och liknande tillbehör fick vi ändå slänga en massa av. Sen blev inte det heller billigare än att handla själva, men framför allt så saknade jag att få bestämma vad vi skulle äta (ja, jag är köksfascist, de andra får ha åsikter men jag bestämmer).

    ReplyDelete
  6. Ja, jag vill ocksa sjalv bestamma vad vi ska ata. Garna tips a input liksom, men inte helt komplett meny. Varst var de dar salladerna de hade hittat pa i matkassen. Kombinationer av typ, kal a frukt a acklig dressing. Bara for att fylla ut. Urk.

    ReplyDelete