Thursday, November 1, 2007

fokus för fan!!

att plugga är så jävla underbart ibland. särskilt när kvinna läser en utbildning som till 99% verkar bygga på personliga åsikter.

idag diskuterades bland annat kvinno- och mansjourer och då den ständigt heta potatisen mäns våld mot kvinnor. jag kan personligen bli väldigt trött när jag diskuterar detta ämne då jag ofta kan tycka att det blir en sån uppenbar offer förövare mentalitet där det är skitsynd om kvinnan och mannen är ett jävla svin. män är djur och ALLT är deras fel. kanske att ett mer nyanserat synsätt och en problematisering av konstruktionen av manligheter hade känts bättre?

MEN.

idag haglade istället kommentarer som "ja men kvinnor provocerar ju fram våldet" och "män blir faktiskt också slagna av kvinnor". så slutsaterna, kvinnor förtjänar att bli slagna och låt oss inte prata om kvinnor som blir slagna för män blir också slagna, eller?

visst. män blir slagna. rubricerande idag har också förskjutits från mäns våld mot kvinnor till våld i nära relationer om jag inte missminner mig. men vad som irriterar mig är den totala okunskapen att förstå det grundläggande problemet: "det var en gång en könsmaktordning..".

så fort kvinna diskuterar frågor som kan kopplas till feminism med personer som inte är särskilt kunniga eller insatta på området så blir det alltid sparkar bakut och kommenterarer som "men kvinnor slår ju män också". ja men det var inte det vi pratade om, och statistiken är också ganska tydliga i vilka som slår mest, och vilka som blir slagna mest. men det är klart. när jag poängterade det idag så blev responsen "ja men jag skiter väl i statistik".

kan vi inte bara hålla oss till ämnet för en gångs skull?

9 comments:

 1. Faktum är att all statistik som samlats på området visar att kvinnr slår män i lika hög grad som män slår kvinnor. Det är det grova våldet, som är en liten del av allt våld som förekommer i parförhållanden, som gruppen män utför i högre grad. De som slår ihjäl sina kvinnor eller systematiskt misshandlar dem grovt är ofta kriminellt belastade på andra områden. I boken "Slagen dam" valde man att bara fokusera på mäns våld mot kvinnor och helt utesluta statistik som indikerade en mer jämställd misshandlarprofil. att det är denna bok eller dylika som man ofta utgår ifrån snedvrider tyvärr den gängse bilden som framkommer i genusvetenskaplig litteratur och i media öht.

  Kan för övrigt belägga detta om det behövs.

  ReplyDelete
 2. anonym.
  det vore grymt med statistik om du pallar skriva in en länk eller nått! har för mig att jag hört ngt om att statistiken håller på att "jämna ut" sig men att det fortfarande var mycket fler män än kvinnor som slår..

  försökte faktiskt lite hastigt hitta lite statistik innan jag skrev inlägget och jag är förvisso ingen stjärna på statistik men det jag kunde läsa ut, från BRÅ tror jag det va, va att män fortfarande slår kvinnor i högre utsträckning..

  ReplyDelete
 3. Lovar att följa upp efter helgen med lite statistik på området. Sen kan vi diskutera tillförlitlighet och betydelse ;-)

  ReplyDelete
 4. Alltid samma diskussion... det FINNS faktiskt kvinnor som gillar att sälja sex, kvinnor slår faktiskt män också, det är jättemånga kvinnor som inte LÅTER mannen vara föräldraledig, bla bla bla.....

  Fine. Helt överens. "Vissa" kommer alltid att finnas, det gör inget alls. Kan vi diskutera det som kan vara problematiskt nu?

  ReplyDelete
 5. En intressant artikel om det:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=531&a=339167

  Är ointresse anledningen till att man inte bryr sig om att undersöka kvinnors våld mot män? Motsvarande ointresse hade ju varit fruktansvärt, det är alla rörande eniga om. Och nej, att vilja uppmärksamma detta innebär inte en legitimering av mäns våld mot kvinnor. Det handlar om jämställdhet.

  En uppsats om ämnet:
  https://gupea.ub.gu.se/dspace/handle/2077/4394

  Citat: "Ofta ses kvinnors våld mot män som att kvinnan handlar i självförsvar. Människans sätt att fungera kognitivt gör henne mindre öppen för det som bryter mot mönstret och de invanda föreställningarna om världen och människorna i den. Om vi inte är medvetna om detta riskerar vi att saker och ting inte ses för vad de är, utan bedöms slentrianmässigt utifrån vårt stereotypa och många gånger fördomsfulla sätt att tänka."

  Amerikansk statistik:
  http://www.oregoncounseling.org/Handouts/DomesticViolenceMen.htm

  http://www.batteredmen.com/batfact.htm

  citat:
  "Myth:
  Domestic violence by women against men is not serious

  Fact: According to the NIJ/CDC National Violence Against Women survey, 10.8% of the women but only 4.1% of the men used a knife on the victim. 21.6% of the male victims were threatened with a knife, while only 12.7% of the women were so threatened. 43.2% of the male victims were hit with a hard object capable of causing serious injury, while this was true of only 22.6% of the female victims. When all serious forms of domestic assault were added together, as many assaulted men as women were seriously assaulted."

  En sak som slår en (ursäkta uttrycket) när man läser det här är INTE att mäns våld mot kvinnor inte finns eller inte är hemskt utan istället att den klassiska offerbilden av kvinnan är så stark att man inte inte ens kan föreställa sig henne som angriparen i en heterosexuell relation. "Bakom varje ond kvinna står en ännu ondare man" tycks sensmoralen bakom detta vara. När kommer jämställdhetstänkandet erkänna att kvinnor har samma förmåga till egen handling som män? Få bestrider idag att kvinnor är lika begåvade som män (eller lika obegåvade), men vi tycks tveksamma om ifall kvinnor har samma förmåga till ondska. Den heliga madonnan tycks svår att tvätta bort från idealtypskvinnan.

  ReplyDelete
 6. Äsch, blev det ingen diskussion?

  ReplyDelete
 7. Usch va lamt att det inte blev diskussion. Missnøje

  ReplyDelete
 8. Vad är det du vill debattera, anonym?

  Jag tror jag talar för mer än en djävulskvinna när jag säger att jag inte har minsta problem med att föreställa mig kvinnan "som angriparen i en heterosexuell relation".

  ReplyDelete
 9. Tycker kniv-exemplet var mycket märkligt. Män är ju mycket starkare och mycket tekniskt skickligare på att slåss- varför skulle de behöva vifta med en kniv mot en kvinna?? Och är inte det intressant att diskutera- även om båda slåss så är en av parterna i betydande överläge...

  ReplyDelete