Sunday, August 31, 2008

jag rear ut min själ

Tåget åker in i en tunnel. Det blir mörkt. Oväntat välkomnande omslutande på nåt sätt. X2000 dunkar inte sövande. Restid blir tid för tankar.

Jag umgås i stort sett bara med högutbildade akademiker. De har välbetalda jobb. De kan utan tvekan sköta sina åtaganden och därmed föra sig i de mest varierade situationer.

Av någon anledning har jag trott att jag, genom att göra val och drag som sätter mig i ett sådant sammanhang, helt enkelt skulle slippa att hamna i vissa situationer. Jag har trott att vänlighet och ett gott uppförande är en självklarhet. Och jag har trott att sannolikheten för att själv bli respekterad skulle öka. Jag har trott att jag själv skulle ha förmågan att hantera potentiella avvikelser.

Så när jag funderar på kommentarer jag fått från män i festsammanhang de senaste åren blir jag aningen beklämd:

- Skönt att det inte bara är jag här som tycker att du är ful.
- Är du en liten hora idag?
- Hämta henne så jag får känna på hennes bullfitta. (sagt om mig)
- Brukar ni slicka varandra? Jag kan tänka mig att slicka er båda två. (sagt till mig och en vän)

Jag har bara vid ett av dessa tillfällen fått möjlighet att bemöta uttalandet och faktiskt fått en rimlig ursäkt. Normalt sett har jag svar på tal och kan replikera i sociala sammanhang. Men uttalanden som de här har jag faktiskt aldrig förberett mig på. Och det känns lite ledsamt att tänka på att inte i något av fallen har någon annan närvarande stått upp och sagt, hej, stopp, det där var inte okej sagt.

Det finns folk som får höra mycket värre saker. Det finns värre saker än verbala angrepp. Men det gör dem inte okej. Det gör inte att jag blir mindre ledsen och besviken.

Tåget närmar sig Göteborg. Jag ska gå till ett hotellrum för att imorgonbitti ha skakat av mig den obehagliga känslan. På insidan kommer jag fortfarande att vara tilltufsad. Jag önskar så innerligt att någon väntade på mig för att bara hålla om mig.

Jag kommer åtminstone att få gråta ostört.

3 comments:

 1. åh fina du!
  även fast jag inte slickar dig, eller fast vi inte är ett "äckligt lesbiskt par" som vi också anklagats för att vara, så hade jag gärna väntat på ett hotell i göteborg och kramat och aldrig släppt dig. även om jag kanske inte är exakt vad du drömmer om. vad vi nu drömmer om.

  och så fint du skriver!

  ReplyDelete
 2. och som jag nog bara tänkte men glömde säga apropå kommentaren från du vet vem om att du skulle vara ful- det är ju helt uppenbart en uppdaterad dra tjejen i flätan-grej: dvs jag tror helt enkelt att han tycker du är svinsnygg men fattar att du aldrig skulle bli intresserad av en sån som han varpå han väljer förolämpningsvägen istället. Och det tror jag för övrigt är fallet med några av de andra kommentarerna också.
  Att det är otroligt sorgligt att vissa män tror att det är acceptabelt att säga såna saker är en annan sak. Kram från norr

  ReplyDelete
 3. therese! härligt att du kommenterar här igen för övrigt. när får devilwomen njuta av dina kloka inlägg igen?

  och klart det handlar om något sånt. om en person tycker nån är ful så skulle personen aldrig våga säga det. när en person säger det så handlar det ju givetvis om något helt annat.

  ReplyDelete