Friday, November 6, 2009

Jämställdhet?

Solrosen och jag promenerade över nästan hela söder söndags.

Jag: Jag brukade tänka att det vore enklare att skaffa barn ensam för då skulle jag få bestämma allt själv. Att slippa komma överens med nån annan om allt från namn till uppfostransmetoder. Det som är så bra med dig är att det känns som att vi tycker likadant om så mycket från början. Att det inte är allt som vi måste komma överens eller kompromissa om.

Solrosen: Ja säkert 75 procent.

Jag: Men då måste vi liksom enas om resten. Det är det som känns så jobbigt. Om du liksom sen ska få bestämma hälften av de 25 som är kvar.

Solrosen: Men det räcker med tio för mig. Så får du femton.

8 comments:

 1. Antog du erbjudandet om 15%?!?! Jag vill veta fortsättningen!

  ReplyDelete
 2. Jag vill också veta! Tycker ni ska sätta igång snart, har varit inne på bäbisbloggar och trånar.jo faktiskt. nu är det dags! kan ni inte gifta er också så jag får gå på bröllop? Och så för juridiiiiken så klart! sen om några år kommer jag, så kan vi bo i det där storfamiljshuset! (med stjärtdusch)

  ReplyDelete
 3. Helena, jag har lärt känna dig för att slippa bröllop, så du kan hjälpa till att skriva alla papper som behövs.

  Pascal, jag tycker att 15% känns lite lite...vad säger du? Vilken uppdelning har ni?

  ReplyDelete
 4. Men vi jurister ger alltid rådet att man ska gifta sig, för det är den Bästa Lösningen. Dessutom, borgerlig vigsel och stor fest, vad är fel med det? Mitt viktigaste skäl är dock hat-ordet sambo. Vem fan vill vara sambo? Vem vill ha en sambo? Jag vill he en MAN. Som är min. Eller make som ord är helt ok det med.

  ReplyDelete
 5. Helena, jag vill INTE ha nån att kalla " min MAN". Jag vill inte kalla nån för sambo heller. I så fall vill jag ha många sambor, eller helt enkelt en storfamilj.

  Jag vill däremot, som vår kamrat Sebastian Bay säger, ha friheten att kunna ansöka om sambeskattning med min hund, min faster eller min goda vän Kalle om jag så önskar. Men inte av tvång med nån paras ihop juridiskt med nån jag delar bostad och eventuellt har biologiska barn tillsammans med bara för sakens skull.

  Viktigast att det sker snabbt och lätt är att avskaffa trossamfundens vigselrätt och göra det till en enbart juridisk fråga.

  ReplyDelete
 6. ah jurist must answer!
  1. Sambeskattning togs bort 1972 i Sverige, mycket pga att det var en kvinnofälla.
  2. I Sverige råder avtalsfrihet- vill du "sambeskattas" med någon, är du fri att ge bort en del av din inkomst till vem du vill. Svenskar med hund lägger nog rätt mycket pengar på djuret, utan att ett formellt avtal slutits. Men redan idag kan du få samma rättsverkningar av ett vanligt avtal med din kusin Kalle, som med ett äktenskap.
  3. Äktenskap får ej ingås under tvång.
  4.Äktenskap är idag endast en juridisk fråga. Dock har trossamfunden fortfarande kvar den juridiska vigselrätten, vilket innebär att allt blaj runtomkring själva avtalsslutandet bara är snack, men räknas som vigsel. Samma gäller också när Ingvar Oldsberg, Filip och Fredrik och vem av alla de som är vigselförättare rapar upp blaj som brudparet el. annan bett dom säga under vigselakten. I övriga, civiliserade Europa är vigsel något som ombesörjs av staten.
  Fråga: om du ska ha storfamlij eller flera sambos kommer ditt inflytande att minska drastiskt (glöm 15%!!) Hur tänker du lösa det?

  ReplyDelete
 7. Shit här hade det hänt grejer sen jag senast var inne!

  Min kommentar till den 15% är "Vart tog de där 75% vägen?!?!"

  Det är trots allt så att även om man endast får bestämma 50% av det 75% blir det iaf till slut 38-39%! Av den matten jag har lärt mig så är det mer än 15.

  Jag hade gärna sett följande scenario för mina procent:

  00:00-06:30 Matisse "sover" - 0%
  06:30-07:30 Pascal äter frukost och Matisse är en snäll bäbis - 80% (gardering med 20% till mamman om han skriker eller jag behöver duscha)
  07:30-17:00 Pascal jobbar - 0%
  17:00-18:00 Matisse är en snäll o glad bäbis - 100%
  18:00-18:15 Matisse äter (allmänt kladdigt) - 10% (kan tänka mig hämta papper o knyta haklapp)
  18:15-20:00 Matisse är en glad bäbis - 100%
  20:00-21:00 Matisse är en gnällig bäbis som borde sova snart - 0%
  21:00-00:00 Matisse sover - 100%

  ReplyDelete
 8. Jo men så här var det ju. Solrosen och jag är i princip alltid överens i frågor, har samma åsikter och så. Det var det vi menade att vi har i 75 % av fallen. Dvs båda känner sig helt tillfreds med de 75 procenten som om vi själva hade valt dem. Det är de 25 % som är kvar som vi måste diskutera och komma överens eller kompromissa om.

  ReplyDelete