Wednesday, February 23, 2011

Bokslut över vardagsjämställdheten

Uppdelning och hantering av sysslor i hemmet. En förvisso ganska parnormativ frågeställning men ack så intressant ändå. Hanna efterlyste ”mer om ämnet” så jag uppmanar alla djävulskvinnor oavsett civilstånd att reflektera över de punkter som berör just er.

BEBISNÄTTER:
Tre veckor är inte mycket att hinna skapa rutiner på men än så länge har det blivit så här. Edith ammas än så länge så matningen hänger mer eller mindre på mig. I bästa fall var 3-4e timme på natten. Ibland med bara nån ynka timmes mellanrum. Hon äter dock även ur flaska så Solrosen har kört sån några gånger när jag pumpat ur, dock oftast kvällstid. Solrosen har gått upp en del morgnar med Edith å låtit mig sova vidare. Han byter även blöjor på natten om det behövs och tog ett par längre vaken-dans-gunga-bebis-pass nu i veckan när hon inte ville somna om. Solrosen är tålmodig och kärleksfull med Edith i alla situationer. Jag blir frustrerad, ledsen och uppgiven om jag inte får sova ordentligt. Jag säger sånt som "vad är det för fel på henne?". Solrosen säger sånt som "hon vill väl dansa" eller "hon kanske somnade på sin arm å fick sockerdricka i den".

HEM, STÄD, MAT & DISK:
Solrosen lagar mest mat. Han gillar att få det på sitt sätt å kan till å med föredra att göra allt själv framför att hjälpas åt. Han städar snyggt i köket efter sig också men stökar ner mer under själva matlagningstiden än jag. Jag håller undan men fuskar med städningen efteråt. Jag bakar kakor och bröd samt gör desserter. Solrosen dammsuger nästan 100% (= min hatsyssla i hemmet). Jag våttorkar golv. Diskmaskinen diskar. Tömning/övrig disk gör vi lika mycket av ungefär. Jag städar badrummet. Solrosen tar ut sopor å går till återvinningen. Ingen dammtorkar. Ingen putsar fönster/speglar eller liknande. Om nån bäddar är det Solrosen. Byta sängkläder gör vi nog lika ofta. Jag gissar att vi kommer köpa delar av städningen när vi båda jobbar igen. Solrosen handlar oftast men just nu kör vi basvaror med matleverans från mathem.se.

Solrosen håller koll på vinkylen. Det enda jag vet är att det finns tre flaskor skumpa å två flaskor rödtjut från Barcelona i den.

På BB sa de åt oss att sänka ambitionsnivån i hemmet. Solrosen lyssnade inte på det örat utan skruvade istället upp matlagningsnivån flera steg under sina veckor hemma å vi åt enbart delikatesser. Vi försöker att bara äta god mat alltid och jag lagar mat när Solrosen kommer hem och myser med Edith. Om inte hon bestämmer att hon vill äta prick då förstås.

Solrosen är inredningsintresserad och vill ha mys med växter, gardiner och kuddar. Jag är mer praktiskt inriktad och tänker i termer av släta skåpsytor, lätt att torka av osv. Och snålare. Utom när det gäller sånt som jag uppfattar som rejäl kvalitet, typ vårt köksbord som kostade mycket men som jag räknar med kommer att hålla resten av mitt liv. Jag tänker mer på sånt som ljusstakar, servetter, dukning när vi har gäster.

Jag skulle vara borr- och teknikansvarig. Jag har ännu inte borrat nåt. Helst köper jag in såna tjänster. Solrosen har målat vårt sovrum. Övrig målning har vi köpt. Jag beställde en värdelös comhemlösning och Solrosen har fått koppla alla sladdar, boxar å apparater. Jag räknar med att ta kommandot på sikt. Jag har sorterat och ordnat våra verktyg, borrmaskiner etc. Jag tänker styra upp källarförrådet på mycket kort sikt.

TVÄTT:
Jag tvättar. Solrosen viker tvätten. På den här punkten är ambitionsnivån rejält sänkt vilket kommer visa sig i skyhög elräkning på sikt. Innan tvättade jag hyfsat ofta i allmänna tvättstugan. Nu kör vi tvätt å tumlare i badrummet nästan varje dag.

RÄKNINGAR/RÄNTOR/EKONOMI:
Vi har ett gemensamt räkningskonto och ett gemensamt visakortskonto. Dit överför vi pengar varje månad. Den som tjänar mest för över mer. Resterande behåller var och en på sitt så kallade nöjeskonto och spenderar bäst den vill på konsumtion, pensionssparande, CSN, uteluncher, kläder som inte är nödvändiga, fika osv. Nu med en person på föräldrapenning kommer det att funka sämre. Vi kommer att leva upp alla pengar som kommer in gemensamt eftersom vi försöker klara oss på ganska få föräldrapenningsdagar.

Ediths barnbidrag går direkt in på ett konto som är hennes. Det är tänkt för sparande och användas bara till större utgifter, inte vardagliga inköp.

Jag håller koll på räntor, elavtal och liknande. Solrosen håller koll på försäkringar. Den som öppnar en räkning brukar betala den. Var och en är ansvarig för att hålla koll på presenter/födelsedagar för sin sida släkten och sina vänner. Solrosen är mycket bättre än jag på att komma ihåg att ha med en present om vi är bortbjudna. Jag köper presenter snarare när jag hittar nåt som passar nån perfekt.

BEBISFIX:
Vi kommer att vara föräldralediga med Edith lika lång tid. Oklart vem som kommer att ta ut flest ersättningsdagar dock. Beror både på hur vi klarar oss ekonomiskt och på vem som är hemma flest dagar efter att hon fyllt ett (då kvinna/man måste ta ut ett minimiantal dagar/vecka). Planen är att jag är hemma sex månader, sen 2-3 månader gemensamt, sen Solrosen ett drygt halvår, kanske lite mer gemensamt å sen jag ett tag igen. Det hinns med två sommarsemestrar där också. Dagisstart vid ca 1,5 år.

Vi har ärvt massor men av det vi skaffat själva har vi köpt nästan alla bebisprylar ihop eller åtminstone tagit beslut ihop för att sen låta den ena verkställa. Jag sydde om gamla lakan till bebislakan. Solrosen har monterat säng, vagn och liknande. Jag gissar att den av oss som är föräldraledig kommer att fixa mest, hålla koll på kläder, sortering etc. Därefter tror jag att jag kommer vara snål å leta rea medan Solrosen kommer ha bättre koll på vad som är "inne" å behövs. Jag tänker att vi ska göra hemgjord barnmat istället för att köpa färdig. Den som lever får se.

No comments:

Post a Comment