Tuesday, June 14, 2011

Margarin över min döda kropp

En av förskolorna nära oss serverar barnen sodexhomat. Det ryktas att ungarna får margarin å mjukost. Å på vissa ställen kör de tydligen Nordkoreatema hela året å svälter ungarna.

Lejonmamman i mig börjar genast fundera på om vi kan paya extra för att Edith ska få riktigt smör, svenskt kött å närproddade grönsaker på sin tallrik. Som om det skulle lösa nåt. Ledsnar av själva tanken av att Edith sitter å smaskar kravmärkt lamm medan Kalle bredvid käkar varmkorv. För att hans ensamstående farsa inte har råd med extravaganser. Å ungar är ju ungar; Edith skulle säkert vilja byta sig till en hot dog med mer tillsatser än kött.

Jag minns inte vad vi åt på mitt dagis (ja, det hette dagis då är jag ganska säker på). Jag gick där 1984-86ish. Däremot minns jag maten hos dagmamman som jag gick hos dessförinnan som fantastisk. Å så minns jag de följande årens skolmat som vedervärdig. Kan fortfarande känna smaken av torrt knäckebröd med ljummet margarin på i munnen. Det som jag åt för att bli mätt nästan varje dag i nio år. Verkar fortfarande inte vara jättebra på det där stället.

Nej, jag är inte traumatiserad, går inte i terapi. Men det var först när jag tjatade mig till vegetarisk mat på gymnasiet som jag började äta till nån reda alls. Å först när jag flyttade hemifrån å fick välja själv som jag faktiskt började uppskatta mat. Nu älskar jag mat. Snålar aldrig på det området. Hellre bra mat å ingen ny soffa. Hellre bra mat å ingen bil. Hellre bra mat å en semesterresa mindre. Hatar att behöva kasta mat (det gör ont i mig när Edith inte äter upp sina smakportioner eller dricker upp sin mjölk).

Så nej. Jag kan inte med gott samvete sätta Edith på sodexhodiet. Måste sålla bort alternativen som inte har ordentligt lagad mat.

5 comments:

 1. Jag hàller med dig till fullo! HATAR margarin! Mina tjejer gàr inte pà dagis än, men jag fuktar för maten. Det borde vara olagligt, ja kan inte försstà att dom tillàter detta! Jag har inte mycket pengar men skulle aldrig snàla pà maten, smör skall det vara!
  Gillar din intällning!
  kram
  blogg.mama.nu/katarinaekholm/

  ReplyDelete
 2. Härligt med likasinnade! Det behövs många som vi som kräver bra mat till våra barn. Alternativet att skicka med matlåda som i många länder finns väl inte riktigt i Sverige men ibland känns det som ett bättre val.

  ReplyDelete
 3. Nu när jag har kollat runt på dagis så har jag frågat en del om maten, men inte riktigt i detalj om de har smör eller margarin - men jag skulle vilja nu! Helst skulle jag vilja ha en förskola som bara har ekologisk vegetarisk mat.

  ReplyDelete
 4. I det här fallet handlar det (iallafall inte primärt) om att snåla utan om att det i livsmedelsverkets riktlinjer för mat i förskola och skola står att barn inte ska äta mättat fett. Däremot står det inget om härdat fett. Voila, som fan läser bibeln, så blir barnen tvungna att äta margarin!

  Jag hade gärna köpt in smör på jobbet (är ju kock på en förskola till yrket) men jag får inte, så jag kör med rapsolja istället. Men ibland, när man ska smörja en form eller av någon annan anledning behöver fett i fast form så använder jag det jävla margarinhelvetet (det är dock extremt sällan), och jag hatar det. Vad jag dock än så länge inte kommer ifrån är smörgåsmargarinet.

  Jag propagerar för att vi ska testa en ny produkten – Bregott Mindre (innehåller: vatten, smör, rapsolja, grädde, modifierad potatisstärkelse, mjölksyrakultur, salt 1,0%, konserveringsmedel (kaliumsorbat), vitamin A & D) – som väl inte är helt hundra heller, men bättre än margarin åtminstone. Där är den totala fetthalten tillräckligt låg för att det inte borde spela någon roll att fettet är mättat. Fast då ska det ju gå igenom hela processen med anbud och upphandling and so on, så den som lever får väl se. Om något år kanske?

  Nu vet jag inte hur det ser ut i andra kommuner, men här i Göteborg är det enda alternativet om man inte vill att ens barn ska äta margarin att man väljer ett föräldrakooperativ där man kan påverka vilken mat som ska serveras. För på en kommunal förskola är det i dagsläget som sagt kört på matfettsfronten.

  ReplyDelete
 5. Jenny: instämmer, hade varit himla fint med sån mat! Gärna där barnen fick vara delaktiga.

  Jonna: Mycket intressant läsning! Ibland blir det fullkomligt galet med upphandling (I know, jobbar statligt...) å knäppa regelverk. Å det här med rekommendationerna alltså. Vad sysslar de med på LV? Jag kommer blogga mer om det här på mycket kort sikt! Är säker på att du gör bästa möjliga av situationen där du är!

  ReplyDelete