Monday, January 12, 2015

Intressantast på fysiologikursen hittills

Kolesterolsänkande läkemedel och livsmedel som typ Becelmargarin är diskutabelt vad gäller effekt på kolesterol/blodfett. Och kan dessutom ha direkt dåliga bieffekter på musklerna i kroppen. När folk äter fettsnål mat sänks det goda kolesterolet i kroppen men inte mycket händer med det dåliga. Men när vi äter naturligt fett (dvs inte margarin) och mindre kolhydrater får vi mer av bra kolesterol! Gamla studier på ägg och fett som riskfaktorer för hjärt - och kärlsjukdomar har visat sig vara helt felaktiga enl nuvarande forskningsrön. 

All in all: ät mindre snabba kolhydrater, mer bra fetter och begränsat med rött kött så minskar risken för hjärt-/kärlsjukdom och diabetes. 

Oklart vad det här hade på den här bloggen att göra. 

Undrar om vispgrädde är bra fett.

Med vänlig hälsning, sugen_på_semla_79

2 comments:

  1. Intressant tycker jag. Vi lagar alltid mat med smör och använder vispgrädde istället för matlagningsgrädde (som inehåller massa e-ämnen mm) men min mamma som har diabetes köper bara typ becel för det är vad hon har fått lära sig att hon ska äta av dietisterna kopplade till sjukhuset. Vilket jag såklart tycker låter helt galet. Kanske borde visa henne det här inlägget.

    ReplyDelete
  2. Om jag förstått det rätt är dietister inte helt uppdaterade alltid. De kanske inte heller får lov att ge råd utifrån ny forskning utan det tar ett tag innan deras riktlinjer ändras. Men allt tyder på att man ska äta så naturliga och obearbetade fetter som möjligt. Självklart i rimlig mängd. Och ur miljöhänsyn ska vi välja raps och smör och oliv snarare än alla oljor som åkt långt, estrats om osv. Som jag fattat det är en bra LCHF-kost bland det bästa vid diabetes. Tips på läsning om fett: http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/26307.pdf

    ReplyDelete