Saturday, February 16, 2013

Tvåbarnschock?

Jag är himla nyfiken på om jag/vi kommer få nån tvåbarnschock eller ej. Min spaning just nu är: inte. Jag tyckte att det på de flesta sätt var enklare ett få cheetahn än jag trott. På nåt sätt hade jag räknat med kolik, vansinneskräksjukor, sovkaos å matkaos. Men jag vågar påstå att det blev väldigt lite av de två sistnämnda å inget av de två första (än så länge - kräksjuka kan ju komma när som helst...).

Å andra sidan var det en stor omställning för mig att vara så bunden vid cheetahn. Eller snarare att hon var så bunden vid mig å att allt kring henne hängde på mig. Med fokus på mina tuttar. Jag kände mig oerhört låst tills vi fått igång flaskmatningen å tills vi alla var så rutinerade att jag inte behövde vara i närheten hela tiden. Jag hade noll å inget behov av nån bebisbubbla utan från första dagen hemma med cheetahn kände både solrosen å jag att det var kul med besök å att hitta tillbaka till lite av det som varit vår vardag tidigare.

Jag gick på biopremiär när cheetahn var tre veckor. För vissa skulle det kännas omöjligt, för andra är det en axelryckning. För mig var det mest bara fantastiskt. En sån känsla av frihet att få gå hemifrån ensam, ta tbanan å vara borta i ett par timmar. Å det gick alldeles strålande för alla inblandade. Cheetahn ville inte ens äta medan jag var borta. Att jag fick min egentid redan från början var viktigt för mitt välmående. En annan viktig sak för mig var att jag tidigt hade med cheetahn nästan överallt. Vi skippade en hemmafest med massa folk inklusive förskolebarn när hon bara var två veckor å det var RS-virustider. Men på det stora hela hängde hon med på stan, hem till folk, på restauranger å till mitt jobb.

Sammanfattningsvis, det var betydelsefullt för mig att göra så mycket som möjligt som vanligt. Å vi hade den stora turen att få en cheetah som hängde med.

Numera. Nu är jag på nåt sätt mycket mer inskolad i föräldralivet, hemmakvällar å njuter av att ta det lugnt. Så jag tänker att det inte kommer bli en lika stor omställning att få ett barn till.

Arbetsbördan, lära känna den nya cheetahn å dess personlighet, fördela tiden mellan två cheetahs, maxa sömnen osv. kommer säkert bli de stora utmaningarna men jag undrar verkligen om det kommer bli en chock.

En spaning jag gjort i bloggar å forum är att de som talar om tvåbarnschock oftast verkar ha det vad jag skulle kalla mindre jämställt i relationen med pappan. Mamman tycks ha haft huvudansvaret för allt kring första barnet, hemmet, mat, städning etc. å plötsligt havererar det när hon inte orkar detta OCH ta hand om ny bebis. Å när pappan (med godast möjliga intentioner förstås) ska göra mer med största barnet å ta över hemma å inget blir "som vanligt" ökar bråkfrekvensen.

Hemma hos oss bedömer jag denna risk som närmast obefintlig med tanke på att solrosen är den som har huvudkoll på det mesta å cheetahn är precis lika van vid oss båda. Det kommer förstås säkert bli mer diskussion å mindre möjligheter för bra sömn också hos oss, särskilt som vi ska få ihop en vardag med fler parametrar den här gången: cheetahn, hennes förskola, mitt jobb, solrosens jobb etc. Vem vet, nya cheetahn kanske dessutom kommer med koliken å sovvägran...

Om utfallet må jag berätta till hösten!

Är mycket nyfiken på flerbarnsföräldrars kommentarer kring detta ämne förresten.

6 comments:

 1. Jag tycker att vi fick tvåbarnschock faktiskt. Framför allt berodde chocken på två saker - E blev sjuk samtidigt, och att vi fortfarande bor i en tvåa. Om vi tyckte vi var trångbodda innan lillebror så är det ingenting mot nu. Jag tror att i en trea så hade det inte blivit någon chock överhuvudtaget, för alla "tvåbarnsproblem" vi haft (t ex att de väcker varandra på natten, att vi inte kan ha dubbelvagn etc) är relaterade till vårt boende. Måste.ha.ny.lägenhet.nu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoppas hoppas det löser sig snart med nytt boende för er! Håller tummarna så att ni får lite mer utrymme.

   Delete
 2. Jag tror inte vi fick en tvåbarnschock riktigt. Däremot en tvåbarnsutmattning som höll på att ta död på allt glädjerikt i livet. Bebistiden är jag ju ingen beundrare av, så att återuppleva allt det där igen var för mig det värsta. Och sen att inte riktigt kunna både mata bebis och krama storasyster, det tycker jag är och har varit svårast. Men annars tycker jag det bara har varit bra och roligt att få ett till barn. Kvinna kan bli så makalöst effektiv och planerande när en har två andra att ansvara för. Jag tyckte jag inte hann med något alls med ett barn, nu hinner jag ibland bli uttråkad. Jag tycker du/ni verkar ha läget under kontroll. Det är bara att göra det bästa av det en har och kan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skönt att få "diagnosen" att jag tycks ha saker under kontroll. Är lite rädd för den där utmattningen. Har fått en plötslig släng av gravidutmattning i kombo med tvååringens mångdubblerade viljestyrka som emellanåt gör mig tveksam till om jag är ämnad att vara förälder över huvud taget...

   Delete
 3. Jag kan inte påstå att vi haft nån chock, nån av oss. Chocken hade jag när Ebba var nyfödd, då var det mycket turbulens i hjärta å hjärna, så denna gång var jag inställd på samma sak. Och så kom Lovisa, och allt gick bara så bra! Hon var ett perfekt spädbarn på alla sätt ;nöjd, somnade lätt var som helst, åt bra och storasyster var också underbar denna tid! Sen att vi nu har kaosnätter titt som tätt har vi typ lärt oss stå ut med, och att lillan ibland vaknar 05 tycker jag nu är rätt mysigt, för då hinner vi träffas lite innan jag åker t jubb. Så ja, inte osannolikt vågar vi oss på en till ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är betryggande att höra! Fint med förebilder som visar att det GÅR att överleva såna där nätter.

   Delete