Tuesday, February 25, 2014

På maskinfronten

Maria skrev om hur en som föräldraledig utvecklar maskinförmågan. Kan bara instämma. Det har ofta slagit mig att min arbetsgivares sannolikt mest lönsamma kompetensutvecklingsinsats för min del är att låta mig vara föräldraledig med hyfsade förmåner (såsom 10% föräldralön, bibehållen semesterrätt, få jobba deltid flexibelt under ledigheten enligt egna önskemål).

Det jag hunnit på min deltidstjänst som föräldraledig överträffar utan tvekan de 25% jag faktiskt fått lön för. För är det nån gång som en har tid för tankearbete och process är det under amning och barnvagnspromenad. När jag sen väl ska leverera nåt är jag supereffektiv och verkställer snabbt eftersom jag aldrig vet hur länge bebis tänker sova/vara nöjd. 

OBS att i mitt fall har jag jobbat så pass mycket att jag kanske inte hunnit maskina lika mycket som Maria. Det har snarare varit en överenskommelse mellan solrosen och mig att mycket hushållsarbete gör vi a) tillsammans b) betalar för c) inte alls i den omfattning som vore önskvärt. 

Den tid jag jobbat skulle jag ju såklart kunnat städa, förbereda middag eller liknande på. Nu har jag dragit in pengar i stället och umgåtts med barnen på all övrig tid. Tvätt, handling och en hel del planeringsarbete har jag dock gjort men huvuddelen av matlagningen har solrosen tveklöst stått för och städningen har vi antingen struntat i eller skött med vänstran. Ett par gånger har vi också betalat för städ. Jag har dock maskinat en hel del med lägenhetsförsäljningsförberedelser, flyttpackning och liknande vilket tagit en hel del tid. 

Och ändå - så känns det som att jag haft massor av underbar fin tid med mina båda barn under det här dryga halvåret. Jag har haft heltidsplats åt cheetahn på förskolan men i princip har hon varit där 9-15.30 under hösten och 9-15 sedan i januari. Jag vet att det i sig är provocerande länge för alla i kommuner som bara har 15 timmar som standard men ändå. Poängen är att jag hunnit så himla mycket mer än jag nånsin trodde.

PS. Till min dagliga hjälp har jag haft underbara maskiner: kaffemaskinen, kolsyremaskinen, diskmaskinen, tvättmaskinen, tumlaren, barnvagnarna, vattenkokaren m fl.

4 comments:

 1. Alltså. Dessa maskiner. Hur gjorde folk förr??? Jag fattar verkligen inte. Jag menar, tvättmaskinen. Diskmaskinen. Så himla sjukt bra maskiner.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hade varit mysigt att ligga och tvätta i bäcken med klappträ och en bebis i sele så här års ju :-)

   Delete
 2. Om man jobbar mer än de 25% man får betalt för jobbar man väl på tid som försäkringskassan betalar för?!

  Kallas inte det för att VOBa och är olaglit?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kära Köttkvarn aka vän av ordning. Det stämmer säkert. Om en nu tar ut ersättning från kassan för all tid en inte jobbar på. Det har inte jag gjort utan klarat mig på färre kassadagar.

   Delete