Tuesday, September 9, 2008

två av tre och en halv miljard är mer än noll

Hur ska vi någonsin kunna få ett jämställt samhälle när vi inte ens klarar av att leva jämställt med den vi älskar?
(Maria Sveland, Bitterfittan)

Ja jag vet verkligen inte. Men det gäller ju att ha en positiv attityd.

Den senaste veckan har jag i inte mindre än två fall diskuterat någon någorlunda relaterad fråga med män. Båda lade fram snällhet som framgångsfaktor för en parrelation. Det är ingen dum idé. Framför allt inte att TVÅ män har insett det. Den här veckan är jag glad för det lilla.

För övrigt har jag börjat läsa om Bitterfittan.

7 comments:

 1. vadå snällhet?vad leder det i sig till?det spelar väl ingen roll om ens partner är snäll om han inte hjälper till?

  ReplyDelete
 2. Alltså. Att HJÄLPA TILL är inte det minsta korrelerat till jämställdhet. Män som tror att HJÄLPA TILL är lösningen på nånting är sorkar. Viktigt är däremot snällhet, att vara god, en bra människa. Så enkelt men så ovanligt bland folk i allmänhet.

  ReplyDelete
 3. Jag önskar att jag var den som hjälpte till då och då. Jag har ändrat mig, jag vill inte ha jämställdehet, jag vill ha ett matriarkat!

  ReplyDelete
 4. inte med dig fortfarande. jag har träffat massa snälla män som inte vet ett juta om jämställdhet eller jämställda förhållanden. så utveckla gärna.

  om du syftar till hjälpa till i nån slags semantisk mening så är jag med. visst det syftar till att en person gör huvuddelen av arbetet, vilket jag trodde att du skulle förstå att jag inte menade...

  ReplyDelete
 5. Oh my. Jag förstår inte hur det går att inte förstå. Men för sista gången:

  Jag med. Men jag tror att snällhet är en förutsättning för jämställdhet. Sen handlar det ju inte bara om män utan snarare snällhet som egenskap. Att vara en schysst person helt enkelt. Å det är DET som de här männen jag nämnde i texten poängterat - vikten av snällhet snarare än stora pattar liksom.

  Hjälpa till är och förblir nåt man gör när nån annan har huvudansvaret för en uppgift. Hjälpa till innebär endast utförande och inte planerings-/struktureringsarbete. Hjälpa till är sånt som folk i mina föräldrars generation ibland kallar jämställdhet.

  Krav - bland andra - på en partner bör vara att vederbörande 1. är snäll och 2. aldrig frågar om den kan "hjälpa till med nåt".

  ReplyDelete
 6. För en gångs skull är jag beredd att hålla med J. Jag tycker att K blahar utan att egentligen säga JACK SHIT! Vaddå snällhet?

  Det låter så luddigt att vad är egentligen poängen? Nä, ska ni vara bittra o bitska får ni nog komma med något bättre än att det räcker med att män är "snälla".

  ReplyDelete
 7. det kanske e där man skall börja, i sin relation i uppfostran av sina barn.. etc. Jag har lyckats omringa mig av endel människor som inte alls ser värdet av det utan vill stå i frontline o kriga på samhällsnivå. När de ser kickar in i sitt egna liv lever de ojämställt. HALLÅ tänker jag... E det nån där inne....eko i huvet kanske....

  ReplyDelete