Friday, May 6, 2011

Å hur mycket får en PAPPA dricka då?

Fler å fler som vill tycka en massa om hur andra ska leva å göra. Kvinna blir så matt.

Men fine, låt säga att ammande mammor ska undvika alkohol. Lagstifta bums. Jag går med på det. En för alla alla för en liksom.

Men då föreslår jag även följande lagar i samma paket så att vi förbättrar folkhälsan:

- Män å kvinnor som beställer i en bar ska tillfrågas huruvida de har småbarn hemma å nekas servering om de svarar jakande. För säkerhets skull, inför nåt slags belastningsregisterliknande föräldraskapsintyg som kan visas upp.

- Utbilda arbetslösa till alkospioner som kan ta ammande mammor som lämnar hemmet i upptuktning å få dem att stanna hemma i fortsättningen.

- Småbarnsföräldrar som äter läkemedel som tidigare var varningstrianglade får lämna barnen på barnhem tills de slutat äta medicinen.

- Förbjud försäljning av läsk, smågodis, snacks å allt annat "onyttigt" till småbarnsmammor så att ammade barn inte riskerar utveckla preferens för detta.

- Å när vi ändå är igång, låt det vara upp till alla som jobbar i affär att neka feta människor att köpa onyttiga livsmedel.

Räcker det så? Eller ska vi dra det längre?

14 comments:

  1. Allt eller inget förespråkar du förstår jag.
    Sunt förnuft tycker jag låter bättre!!!

    ReplyDelete
  2. Nej jag för min del tycker att sunt förnuft låter alldeles utmärkt. Men de som ifrågasätter kvinnors förmåga att ta hand som sig själva å sina barn tycks ofta luta åt att moderskapet utesluter andra intressen å aktiviteter parallellt med att vara förälder. Det märkliga är att detsamma inte tycks gälla för pappor. Pappor kan både gå på krogen, jobba övertid å åka på tjänsteresa utan att de flesta tycker det är nåt konstigt. Nyblivna mammor utsätts däremot för extremt mycket tyckande som inte har stöd i vare sig vetenskap eller sunt förnuft. Varför ska mammor men inte pappor så urskiljningslöst sätta föräldraskapet framför annat i livet?

    ReplyDelete
  3. Suck... Har inte vetat om jag skulle ge mig in i den här debatten, men nu måste jag ju göra det ändå. Håller med om att det är en väldig skillnad i påtryckningar mot mammor mot pappor. Kanske hade jag haft större förståelse för Rival om de sagt att de inte serverade föräldrar som hade med sig små barn, men just "ammande mammor".

    ReplyDelete
  4. Varför ens dra in papporna i detta.
    de båda rollerna är faktiskt ganska så olika de första året.
    Oftast så ammar mamman, och pappan kommer i "andra hand".
    Så kände och tyckte jag iaf.
    Mamman blir mer "låst" till barnet i början.
    Men vad som är rätt eller fel är väl upp till var och en.
    Tycker dock inte att det känns riktigt bra att dricka vin samtidigt som man ammar. Just i denna debatt så kanske personen i fråga skulle beställa in både glas 3, 4 och 5 vem vet. Hade det varit OK?
    Eller varför ens chansa med glas 1.

    ReplyDelete
  5. @ peter och anonym...eh nä motvalls förespråkar sunt förnuft. Hennes exempel visar hur det skulle gå om man argumenterar som ni gör. Då får vi ju neka folk alkohol och mat utifrån de mest märkliga grunder. Peter vad fint att just "du" "känner" och "tycker" till. Om vi skulle höja blicken lite och försöka se till moralpaniken generellt så är det ju väldigt relevant att fråga sig vad papporna gör. Intressant att du "känner" att under ca ett års tid behövs inte pappor i ett barns liv. samt att du "känner" att det ej är bra att dricka vin. du "känner" alltså det by proxy eller hur går känslorna till? För vetenskapligt finns det ju inget som är farligare i att dricka ett glas vin än att tex...vara trött och ta hand om sitt barn, vara hungrig, eller ha lågt blodsocker. Eftersom "jag" blir ganska ostyrig när jag är hungrig och har sömnbrist så antar jag att det diskvalificerar mig som förälder direkt?

    ReplyDelete
  6. Nightfrog.
    Jag kan ju bara prata för hur jag känner eftersom att det är de jag grundar mina tankar på.
    Likt hur du känner.
    Sen hård drar ju du allt som folk ofta gör i "moraldebatten".
    Vi har olika åsikter fine.
    Tycker dock fortfarande att man ska undvara alkohol under graviditet och amnings period. Detta är för mig ingen "märklig" grund.
    Trevlig Helg på Er...

    ReplyDelete
  7. Det är nog möjligt att det finns ett visst mått av moralism i det här och kanske även en ohälsosam överdrift av mödrars ansvar för sina barn.

    Men problemet i det här fallet är mer en ohämmat individfixerad syn på föräldraskap. Att ta med sig ett barn till en bar och där dricka alkohol är moraliskt tveksamt hur man än ser på det. Det är klart att det inte går att stämpla det som ett direkt övergrepp mot barnet. De fysiologiska biverkningar är säkert också försumliga. Men det är definitivt inte ett rakt igenom sunt beteende, oavsett vilket kön föräldern har. Det minsta man kan göra är att välja mellan barn och vin för egen del.

    Men behöver inte vara nykterist (och det är jag absolut inte) för att tycka att barn och alkohol inte ska beblandas av principskäl. Det finns tonvis med studier som pekar på samband mellan ökat drickande och alkoholliberala föräldrar, även om det handlar om "måttligt drickande". Dessutom handlar det här specifika fallet om någon som nekats servering, inte att rösta eller att få ut socialbidrag. Det är inte läge att börja gapa om lagstiftning och långsökta paralleller mellan den lagliga drogen alkohol och livsmedlet godis.

    ReplyDelete
  8. Märkligt hur man vill både ha kakan och äta den. Å ena sidan ska pappor och mammor likställas, så om papporna får supa så ska banne mig mammorna få göra det också fast de ammar. Å andra sidan så är det jävlar i mig kvinnorna som har första tjing (förlåt, ENDA tjing) om det uppstår en vårdnadstvist under barnets första år. Då helt plötsligt är mammaskapet så viktigt.

    Men i grund och botten är detta inte en genusfråga. Har man bestämt sig för att skaffa barn så har man tagit på sig ett ansvar. Vill man leka mamma, pappa, barn så kan man köpa en kåldocka eller en tamaguchi.

    ReplyDelete
  9. Jenny: Instämmer helt å hållet.

    Katedervarg: Du tar upp ett annat viktigt ojämställdhetsproblem. Det är ett bra exempel på hur också pappor ogynnas av ojämställdhet å diskrimineras som föräldrar i samhället. Å ja, den som vill LEKA förälder skaffar med fördel tamagochi - oavsett kön.

    ReplyDelete
  10. Peter: Min erfarenhet är annorlunda. Jag upplever att solrosen å jag är exakt lika bra på att ta hand om vårt barn på alla punkter. Den enda skillnaden är att endast jag kan amma. Sen har vi olika intressen å olika personlighetsdrag som t ex gör att solrosen har mer tålamod till monotona upprepningslekar. Å jag, ja jag har säkert nån positiv sida också nånstans...

    Självklart får vi KÄNNA å TYCKA hur mycket vi vill angående våra egna barns uppfostran men att lägga sig i andras val utan stöd i nåt slags vetenskap, det är lite väl magstarkt å det är väl det den här debatten handlar om från början, att trygghetsknarkarna tror att det finns ETT RÄTT SÄTT å att deras uppgift är att berätta om det för andra.

    Om det är att CHANSA att dricka vin å amma, fine. Det är det att ta ut bebisen i trafiken också. Å att råka ha ätit gös eller kittost i början av graviditeten. Trygghetsnarkomanerna kan fylla på listan. Å sen kan vi sitta hemma med gåhjälm i våra madrasserade lägenheter. Å glo på vår understimulerade unge.

    Å jo, i en bemärkelse kan vi dra paralleller mellan tveksamma livsmedel som godis å alkohol. Studier visar att ammade barn tenderar att senare känna igen å ev. även föredra de saker som mamman ätit under amningstiden. Om mamman då svullat coca cola, transfett, socker å gelatin borde det kunna leda till en rätt ohälsosam livsstil även hos barnet. Precis som om mamman druckit mkt vin kanske barnet kommer gilla det mer i framtiden med alla risker det innebär.

    ReplyDelete
  11. Att framställa alkohol som ett alternativt i vardagen som är lika oundvikligt som att lämna lägenheten eller köra bil är ett ohållbart argument. Ska man spjälka de olika begreppen så handlar det ena (lämna hemmet, etc) om ett oundvikligt men samtidigt fantastiskt lågt risktagande som alla någorlunda ansvarsfulla och sunda föräldrar måste ta varje dag. Att dricka alkohol i sällskap med barn är att lägga ett helt nytt lager av betydligt högre risker på de redan oundvikliga, vardagliga låga risktaganden. Den springande punkten är att alkoholkonsumtion i närvaron av barn är ett fullt medvetet val.

    Jag faktiskt inte sett några direkta tecken än på att någon i största allmänhet fördömt mammor som dricker någon glas vin ibland. Det är ju det omdömeslösa i att dels göra det medan man ammar, dels att göra det med barnet närvarande.

    Att smeta ut det hela till någon generell hälsoproblematik gränsar förresten till det intellektuellt ohederliga. Alkohol har omedelbara effekter på omdöme och psyke som inte på något sätt är jämförbara med vanliga livsmedel. Det är också anledningen till att de inte är reglerade på samma sätt. Att på eget bevåg hitta kopplingar mellan mammans matvanor under graviditeten och barnets framtida matpreferenser gör inte heller argumentationen starkare.

    Och bara för att förtydliga extra noga: det jag säger här tycker jag ska gälla exakt lika för såväl mammor som pappor utan undantag.

    ReplyDelete
  12. Peter: fint, så länge detsamma gäller för män å kvinnor går jag med på nästan vad som helst. Gott så.

    Jonna: heja dig med!

    ReplyDelete