Friday, April 26, 2013

Vaccination är solidaritet

Over 2002–2003, the direct costs of measles incurred by the national health service of Italy were €17.6–22 million (about US$ 22.9–29 million). This would have paid for vaccinating up to 1.9 million children, which would also have prevented many cases of mumps and rubella. The 5154 hospitalizations during this period cost about €8.8 million (about US$ 11.5 million) (3).

Alltså. När jag hör folk argumentera för att inte låta vaccinera sina barn med argument som "det finns ändå inte polio i Sverige" å "mässling är ju så ovanligt" eller "jag tror det är bättre för immunförsvaret att få lite sjukdomar". Då blir jag ledsen. Å till å med jävligt förbannad ibland.

Vi reser till platser där dessa sjukdomar är betydligt vanligare förekommande. Å det kommer hit människor som inte fått möjlighet till vaccination å som kan bära med sig smitta. Mässling är oerhört smittsamt (och kan lätt bli livshotande) å om en ovaccinerad gravid kvinna får Röda hund kan barnet få allvarliga skador. Förutom risken att sprida sjukdomarna till personer som är infektionskänsliga, har nedsatt immunförsvar eller liknande då.

Men det är klart, de som inte vill vaccinera tänker kanske att de å deras barn inte ska lämna Grästorp eller Eslöv nånsin å att det aldrig ska komma dit nån utsocknes på besök.

Blä säger jag. Å funderar på om ni kan se Pakistans barn i ögonen.

2 comments:

  1. Jamen eller hur. Tänk på de som inte kan ta vaccin, pga immunbrist, det är ju de som faktiskt behöver utnyttja flockimmuniteten. Att folk är så jävla osolidariska. Det, och att det finns så många som tycker att argumentet "det känns inte bra" är lika bra som samlad medicinsk forskning och erfarenhet och att man ska _respektera_ det, gör att jag borde undvika vaccindiskussioner på nätet: jag blir bara arg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Å nu ökar röda hund av alla sjukdomar i Sverige...i Järna förstås...där _respekteras_ inte små barn som inte hunnit få vaccin å just dem med immunbrist nej...blä.

      Delete