Wednesday, May 2, 2007

Dom jävlarna ska skjutas

Män utsätts för absolut flest oprovocerade våldsbrott av obekanta, hela fem gånger så många manliga som kvinnliga offer på ett år.

Majoriteten våldtäkter sker bak hemmets låsta dörrar av någon som offret känner sedan tidigare. I hela 60 procent av fallen begås våldtäkten hemma hos någon av offer och gärningsman och bara i 20 procent av fallen är de två (eller i många fall flera) obekanta för varandra.

Ändå går det aldrig att förringa det brutala och fruktansvärda i att bli utsatt för en överfallsvåldtäkt och inte att bortse från att 98 procent av förövarna är män och i princip alla offer kvinnor.

Den här kan vara en av årets viktigaste låtar.

6 comments:

 1. fantastisk låt. dk's paradlåt from now on skulle jag vilja hävda.

  underbart :-)

  ReplyDelete
 2. Vem är det som sjunger?

  ReplyDelete
 3. Det är Annika Norlin under artistnamnet Säkert! (svenska versionen av Hello Saferide) som levererar som ingen annan.

  En detalj i texten är jag emellertid tveksam till. "allt som är ditt". Är det inte att lite grann förneka att en människa har extremt många delar och sexualiteten bara är en av dem? Känner att det kan vara problematiskt att uttrycka sig så dramatiskt och en sådan text kan få skäll från olika håll. Kanske inte hade funkat med övrig text och musiken men snarare något åt hållet "nåt som är bara ditt" vore mer adekvat tycker jag.

  ReplyDelete
 4. jag röstar för att den borde ha hetat dom jävlarna ska skjutas.

  men jag håller med. allt som är ditt är problematiskt. kan ju hoppas att annika menade att ja allt det här är bara ditt. ingen annans.

  men vi borde kanske mejla henne?

  ReplyDelete
 5. "En detalj i texten är jag emellertid tveksam till. "allt som är ditt". Är det inte att lite grann förneka att en människa har extremt många delar och sexualiteten bara är en av dem?"

  Jag tycker inte, efter att ha lyssnat flera gånger nu, att man verkar syfta till endast sexualiteten utan till många saker som man kan tycka är en medmänniskas, oavsett kön, rätt. Friheten - att bära den där kjolen, gå ensam genom parken, gå ensam varsomhelst. Sånt som andra könet kan göra utan att riskera att ha "lockat" någon till att överfalla. Och den friheten är mig som kvinna fråntagen bara genom att andra har blivit utsatta för överfall och våldtäkter, eller ens förföljda som i videon. Jag är inte fri att göra vad jag vill, gå var jag vill, eftersom jag är mer eller mindre medveten och ganska vettskrämd varje sekund, över att jag kanske "lockat" någon att överfalla mig.

  Annika avslutar med att sjunga om hur hon står med gevär i sin hand och ska ägna sitt liv åt att ta tillbaka allt det som var ditt. Allt det som borde vara mitt. Allt det som var vårt den sekund då vi föddes men i dagens samhälle fråntas oss i samma stund vi kallas kvinnor - tills någon bestämde sig för att man kan behandla kvinna precis som man vill.

  Allt som var vårt tills MAN utnämde sig själv till härskare i vår värld delade mänkligheten i två.

  Annika - jag greppar mitt gevär och sållar mig till din skara.

  (och nej jag ska inte gå ut och skjuta ner en massa män.. metaforiskt flickor, metaforiskt..)

  Men jag håller ändå med dig - texten kan - och kommer säkert att få skäll. Man kan misstolka ALLT om man vill..

  ReplyDelete
 6. ja detta är lätt dks paradlåt!!!!

  (sorry igen för denna tämligen sena reaktion)

  ReplyDelete