Wednesday, May 2, 2007

sjuksköterska och man? nej det går ju inte..

i ett tidigare inlägg chockerade jag folk med det kontroversiella faktumet att männen aldrig var diskriminerade vad gäller val av utbildning. Eller för att tydliggöra, anledningen till att män inte söker till sjuksköterskeutbildningen beror inte på att de är diskriminerade.

Men, jag var på ett nytt möte idag där nått tramskommunikationsbolag blivit anlitade för att ge förslag på nya rekryteringsförslag för att öka andelen män till sjuksköterskeutbildningen. Och förutom att de förmodligen var sjukt överbetalade och knappt kom fram till så mycket mer än saker jag hade kunnat komma fram till så menade de att yrkestiteln sjuksköterska borde ändras. Sjuksköterska är ju en feminin titel som avskräcker män och de män som söker till sjuksköterskeutbildningen har tydligen grova identitetsproblem, som oerhört machoiga hobbies för att komplettera att de är sjuksköterskor. Och lösningen är att ändra ett könsoneutralt ord? Som sjuksköterska? Alla runt bordjävlet tyckte det var en jättebra idé förutom jag som typ exploderade.

Kanske är det här ett förbannat okontruktivt tankesätt. Men fan, jag får stå ut med talman, ombudsman, man, man man och åter man. Egentligen är jag inte speciellt nöjd med att ett yrke som ses som ett typiskt kvinnoyrke har ett "feminint "ska" istället för ett macho "re" på slutet. Men för fan, det blir ju så jävla typiskt, så fort det är nått feminint så funkar det inte för dom stackars männen. Deras självbild och gud vet fan vad är hotad. Dessutom kommer bilden av ett yrke ändras så fort det blir könsneutralt eller? För identiteten sitter i namnet?

Dickheads.

1 comment:

  1. Jo men nog måste det vara så att alla brandmän med bröst har extrema identitetsproblem...de är väl värsta husmödrarna på fritiden: syltar, saftar, virkar och går i volangkjolar. För att inte tala om Birgitta Dahl som var talman i hela åtta år. Hon måste ju ha gått i terapi på grund av yrkestiteln.

    Det som är mest upprörande i den här historien är dock att alla på mötet - både konsulterna och de med makt - sitter och bekräftar att det skulle vara något negativt i att ha vad som i dagens samhälle uppfattas som kvinnliga intressen. Att de gör en sådan distinktion och dessutom ser problem med vilka som har vilka intressen är absurdish!

    Slog det någon att det kan vara omgivningens reaktioner på männens yrkesval som skapar identitetskriserna?

    ReplyDelete