Tuesday, January 5, 2010

Alliansens största skamfläck

DN skriver idag om vårdnadsbidraget - ett av de allvarligaste integrations- och jämställdhetshindren som alliansregeringen faktiskt har skapat. 3000 pix kan en förälder (fast i praktiken är det bara kvinnor som ansökt) som inte utnyttjar barnomsorg få. Skattefritt. Inte i alla kommuner men i vissa. Och antalet som utnyttjar möjligheten ökar. Särskilt i invandrartäta områden.

Förskolor läggs ner i förorten när barn hålls hemma i trångbodda lägenheter. Kvinnor som själva inte kan svenska eller har någon tass inne på arbetsmarknaden sitter där i flera år med barnen som inte heller hamnar i något samhälleligt sammanhang. Och värst av allt, inte lär sig språket.

Kristdemokraten som intervjuas menar att det inte är något problem att barn inte kan tala svenska när de börjar skolan. Det snappar de upp sen, säger hon. Och så anser hon att kvinnorna som sitter isolerade i förortslägenheterna är friare än om deras barn gått i vanlig förskola.

Trots vettigare och mer framsynta kvinnor som Birgitta, Barbro & co lär alliansen inte ändra politik i första taget. Det är synd och skam.

När de förlorar valet i höst föreslår jag att vi skickar Emma Henriksson till nåt land där kvinnor sitter mycket hemma med kidsen och är "fria". Saudiarabien kanske. Eller Afghanistan.

Problemet med att hon inte talar arabiska? Äsch, det snappar hon upp.


DN verkar inte ha lagt ut artikeln på nätet (ännu?). Men SR rapporterar kortfattat här.

4 comments:

 1. usch är allt jag har att säga. mått borgarbrackorna förlora valet i höst. vad tycker förresten oppositionen om denna fråga?

  ReplyDelete
 2. Jag tror mig ha hört sossarna säga att de vill avveckla det vilket förstås är bra. Å andra sidan måste kvinna ju väga in många frågor när kvinna röstar. Det bästa vore om Birgitta Ohlsson fick bestämma i den här frågan. Hon skriver:

  Vårdnadsbidraget är varken liberalt eller feministiskt utan tillkom under kompromiss med kd, då övriga Allianspartier fick jämställdhetsbonusen. Fp har ännu inte tagit ställning för individualiserad föräldraförsäkring även om många liberaler driver frågan. Det enda parti i Sveriges riksdag i dag som driver detta är vänsterpartiet. Men jag hoppas på rätt riktning efter höstens fp-landsmöte.
  http://birgitta.nu/index.php/127

  ReplyDelete
 3. Så, då var DN uppdaterad också: http://www.dn.se/nyheter/sverige/vardnadsbidraget-okar-i-invandrartata-fororter-1.1022590

  ReplyDelete
 4. Varken liberalt eller feministiskt?

  Håller med, det är fruktansvärt för liberaler att enskilda personer får bestämma själva hur de vill ta hand om sina barn. Framförallt om det bryter mot det politiskt korrekta

  ReplyDelete