Saturday, March 16, 2013

Bra nära shaken baby idag alltså

2-åringen. Så fin den var. Rolig, busig, hjälpsam, envis å samarbetsvillig. Med stark vilja men glad å resonabel.

Den där som vi fått i utbyte mot tvååringen emot sedan ett par veckor tillbaka? Inte lika säker på den.

Konflikter vi haft idag:
- "Mamma inte äta macka, mamma mätt, mamma sova golvet" när jag vidhöll att jag ville äta frukost innan vi skulle leka.
- En tvångsblöjpåsättning pga. redan kissat ner en omgång kläder idag. Å två tidigare i veckan inklusive att mattan å soffan fått sina kissdoser. Den som inte ens kan tänka sig att testa att sitta på potta/toalett får faktiskt ha blöja resonerar mamman.
- Får man kasta deg på golvet?
- Får man äta hallonsylt med fingrarna direkt ur burken?
- Får man bita å suga på snörena till en solhatt så att de fransar sönder?
- Olika åsikter om regnkläder inne. Särskilt när en person tar på sig tredubbla strumpor å trycker ner fötterna i fel gummistövel så att den ena spricker.
- När vi (läs mamman, för plötsligt var det ju kul att leka med saker när någon satt med i rummet) sorterat alla leksaker på golvet å plockat ner dem i korgar å sen tar en av oss massa saker å kör ut i gåvagnen i köket.
- Lunchen då barnet "förvägrades" att äta på en vit kökshandduk, att kladda mat på sin mamma, att se Teletubbies samt att ha napp i munnen. Barnet vrålade, mamman började med att prata lugnt men fick sen hålla för öronen för att hon fick så ont i huvudet. Å sen plötsligt efter 20 minuters kamp åt barnet glatt upp all mat själv å kröp sen ner i sin säng för att vila middag.

Å då är klockan bara 12.15 å jag gick upp 8.30 eftersom solrosen tog morgonpasset å jag fick sova ut lite. Det återstår fortfarande en hel eftermiddag som kan bjuda på konflikter jag inte trodde fanns.

Har precis ställt mig i kö för att låna Trotsboken på biblioteket. Hoppas den kommer in snart. Fram tills idag har jag uppriktigt sagt tyckt att det varit lättare än förväntat att vara förälder. Idag ville jag skrika tillbaka, stänga in mig i sovrummet å bara gråta.

8 comments:

 1. Ja, då är vi inte ensamma här hemma alltså. Hade tre stora bråk imorse - det ena var om att "titta laban", det andra var om att inte ha på sig blöja i soffan, det tredje var att få hoppa från ryggstödet ner i soffan... Och när jag räknade upp de där grejerna kommer jag även på bubblarna "hälla ut all mat från tallriken på bordet" och "köra på mammas fötter med lekvagnen".

  Jag läser bloggen "en annan du" och tycker den är toppen. Men möjligheten att resonera sig fram till en lösning med barnet som kan tillfredställa bägge våra behov känns rätt långt borta så länge mitt behov är "lugn och ro" och barnets behov är "titta på laban dygnet runt".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skönt med igenkänning! Läser också den bloggen å gillar starkt. Ibland känns råden dock mer tillämpliga på äldre barn. Å precis som du skriver går "behoven" inte alltid att förena.

   Delete
 2. *igenkänningsgråter lite*

  Trotsboken är den bästa boken. Jag har ett ex över faktiskt (fick flera skickade till mig) som du kan få om Gud vill. Det är ett gratis ex från vi föräldrar tror jag så jag vet inte hur den utgåvan är jämfört med den senaste utgåvan. Och kämpa på. Bättre dagar kommer. Hoppas jag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh det vore fantastiskt om det inte blir alldeles för dyrt å krångligt för dig att skicka från Tyskland.

   Redan idag är f ö en bättre dag. Jag fick sova 22.30-07.40 vilket bara det gör underverk. Å vi har bara haft en stor konflikt (om en blöja som inte bytts på 15 timmar, var så god å ring soc...) idag...än så länge...

   Delete
 3. Oj, vad jag känner igen mig/oss!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skönt mitt i misären att vi är många som delar den!

   Delete