Sunday, March 17, 2013

PS på tal om vad föräldrarna gör när barnen är på förskolan

PS på tal om vad föräldrarna gör när barnen är på förskolan.

1. Jag bävar för att få gravidkrämpor så att jag måste sjukskrivas å därmed vara hemma å vila när cheetah är på förskolan. Vid graviditeten med cheetahn fick jag rygg/höftont så att jag knappt kunde röra mig på en vecka. Kan knappast ha cheetahn hemma om det skulle hända igen.

2. Jag känner ibland att jag måste försvara att jag kommer jobba en del samtidigt som jag är föräldraledig med nästa barn vilket gör att vi kommer ansöka om utökad förskoletid. Inte för att jag tror att cheetahn kommer behöva vara där mer än 30 timmar i veckan utan för att få flexibiliteten så att jag kan anpassa efter möten å liknande.

3. Är detta en fråga som kvinnor försöker övertrumfa varandra i eller har män lika mycket åsikter? Har inte sett en enda man uttala sig.

4. Vad ledsamt det är när folk uttalar sig kategoriskt i frågan med SIN situation som riktmärke för hur alla borde göra/tänka. Vissa har flexibla jobb å kan jobba hemifrån på kvällen eller kompensera korta dagar med en lång konferens då å då. Andra måste vara på plats å öppna bankdörren prick 09. Någon måste vara på plats till 18 för utan viss bemanning måste apoteket stänga. Någon har 1 timmes restid till sitt jobb medan nån annan jobbar i huset bredvid förskolan. Någon är ensam vårdnadshavare å får inte ekonomin att gå ihop på mindre än heltid. Andra är två (eller flera), kan varva hämtningar/lämningar å har kanske till å med råd å möjlighet att komplettera med betald barnvakt. Vissa hade tur i kommunlotteriet å fick en plats på samma gata medan andra får åka över halva stan å sen på ett annat håll till jobbet. Någon fick världens mest harmoniska barn nummer två å tyckte det var en dans att ha storasyskonet hemma ett par år som föräldraledig. Andra får kolikbarn som inte sover, är egenföretagare å måste sköta vissa saker även som föräldralediga å kanske får ihop alltsammans strålande på grund av att storasyskonet kan vara på förskolan 15-30 timmar i veckan vid behov.

5. Å vet ni vad? Vi vet inte var cheetahn ska vara när det är dags att åka till BB för att välkomna nya bebisen mitt i sommaren. Inga släktingar som kan ställa upp (obs att det också finns de som redan på förhand vet att de inte skulle kunna pga jobbåtaganden, skördesäsong etc.) finns på så nära håll att de kan hinna hit. Många av våra vänner är sannolikt på semester just då. Det är förbjudet att ha med sig syskonet till sjukhuset. Så vi får lita till att inte alla är på semester exakt just då utan att nån av dem som cheetahn känner någorlunda bra kan vara med henne ett par dar. Vi har flaggat för förskolan att hon kanske behöver vara där också. För om det är mitt i veckan måste ju den som tar hand om henne sannolikt jobba på dagarna. Å det går inte att få nån ersättning från försäkringskassan om cheetahn inte är sjuk. Det ryktas att det är socialtjänsten som har ansvaret å skulle placera cheetahn i jourhem om vi står utan lösning.

8 comments:

 1. Ang punkt nr 5, kan ni inte kolla med ngn betalbarnvaktstjänst? Om ni skolar in Cheetahn med ngn så att hon känner barnvakten så skulle det kunna funka? Alt att pappan är hemma med henne och du tar med ngn, tex en doula?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bra tips. När det närmar sig å vi har koll på folks semestrar får vi nog se om vi behöver komplettera med just betalbarnvakt. Oklart om en sån kan vara på "stand by" å inställa sig prick när det krävs dock. Ska kolla upp!

   Tror inte det är nåt alternativ för mig att ha med nån annan än pappan eller vissa goda vänner å i de fall dessa goda vänner finns i närheten kan de lika gärna ta hand om cheetahn.

   Delete
  2. Fråga mig i så fall, jag jobbar med betalbarnvakter numera. Skicka ett mail så berättar jag mer om hur det kan funka.

   Delete
  3. Mycket bra att ha som plan om vi inte lyckas få ihop ett jourschema av vänner. Återkommer när det närmar sig (aka när alla vi känner planerat sin semester...) i så fall!

   Delete
 2. Ååååååh kip, snäääääääääälla kan inte jag få vara med på förlossningen? Jag tror vi skulle vara ett superbra team ;-)

  Annars ställer jag upp som jourhavande socialsekreterare med kompetens att även utreda familjehem och håller Edith sällskap! Hon tillhör ju då nästan min specialmålgrupp ensamkommande barn också!

  Med tanke på hur det det ut nu dock så kanske det bästa är att föda hemma? Då vet du i alla fall vart du ska föda!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe, jag tror faktiskt också att vi skulle vara ett dream team!

   Jag å min gravida kollega har övervägt att föda på jobbet om bara vår chef (barnmorska från början) lovar vara på plats...

   Delete
 3. Känner igen det där från när lillebror skulle födas. Vi hade ju bf i mellandagarna när förskolan var stängd och oj vad jag hade ångest. Nu hade vi turen att min mamma kunde ta en flexdag (fast jag tycker att det är galet att hon skulle vara ledig med E och "betala det själv") och att lillebror föddes på en helg. Håller tummarna för att det löser sig när det börjar närma sig. Det är ju nog med att ladda inför själva förlossningen utan att behöva bry sig om saker runt omkring.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja mycket märkligt att det inte kan finnas nån klausul för det där med tanke på hur många andra märkliga föräldrapenningsvarianter det finns. Borde dessutom vara en rätt billig lösning.

   Delete