Wednesday, November 23, 2011

Varför det är ett problem att bara 23% använde kondom vid analsex?

Vän av frigjordhet å lust å ordning å allt vad det heter kan förstås tycka att det inte alls behöver vara ett problem såsom jag beskrev det tidigare. Det kanske var med en stadig partner å båda kanske hade testat sig å alla var friska å fina å levde lyckliga i alla sina dar.

Ja kanske. Å för dem som det var så kan det vara okej. Ungefär som sex utan kondom i en långvarig ömsesidigt monogam relation inte behöver vara förenat med smittrisk.

Men nu visar den här studien nåt annat. Att en tredjedel faktiskt haft minst en STI. Å att 58% av dem haft klamydia å 50% könsvårtor. I ett preventionsperspektiv för såna som mig som jobbar med saken är det illa. Det betyder höga kostnader för vård.

Men för den enskilde finns nåt mycket ledsammare, risken för sorg å tragedi. Flera studier (men inte alla ska tilläggas) visar på ett samband mellan att ha haft klamydia å ofrivillig barnlöshet senare i livet. Å en helt ny studie visar solklart att oskyddat oralsex och analsex ökar risken för HPV (och könsvårtor) som i sin tur orsakar livmoderhalscancer, analcancer å tonsillcancer. Å visst går det att vaccinera mot det HPV som orsakar vårtor. Men det finns totalt 100 HPV-typer. 40 av dem överförs sexuellt. Vaccinerna som finns skyddar mot 2 respektive 4 av dessa.

1 comment: