Sunday, March 11, 2007

ja gubbar tänkte det behövdes lite fler kvinnor här

Hemkommen efter en smärtfri helg utan några direkta patriarkala inslag. en organisation jag är med i hade årsmöte. i den organisationen så brukar vi få kvotera in män och inte tvärtom. i år blev det två av sju i styrelsen som var män faktiskt.. en av männen ställde upp med argumentet "ja, jag tycker det vore trevligt med en kille också.." ganska skämtsamt och jag vet att han inte valdes in för att han var snubbe, utan för att vi alla trodde på honom.

men ärligt, tänk dig om jag skulle kandidera till en typisk gubbstyrelse och argumentera för att jag behövs, eftersom det vore trevligt med en kvinna i styrelsen. vad är chansen att jag skulle få det förtroendet? nej, de hade förmodligen sett mig som en sån där knäpp feminist som skriker och gapar och bits och inte går att ha att göra med i möblerade rum. som försöker komma nånstans med min fitta..

nej herrar. min fitta kommer nog tyvärr inte generera några jobb för min del. ska jag ha några får jag nog sätta munkavel på mig själv och göra lite mindre väsen av mig, strukturera upp mig och duktiga till mig, och le åt allt och alla i alla lägen. skratta åt sexistiska skämt, istället för att sarkastiskt kommentera. le, le och åter le.

jag måste nog börja borsta mina tänder noggrannare. och kanske gå till en tandläkare. i jakten på det perfekta leendet.

8 comments:

 1. Det är bra. Du har förstått vad det handlar om: le och leverera.

  Det svarade Amelia Adamo att allting handlar om när hon i en intervju fick svara på om det ändå inte gick att vara lite mänsklig även om man sysslar med business.

  Fixa tänderna är säkert en bra början. Jag har tandläkartid i april.

  ReplyDelete
 2. det är jag och amelia. och du då. som fattat vad som krävs. vi kommer bli lika framgångsrika som amelia. har länge anat detta.

  ReplyDelete
 3. jag blir så provocerad! jag vill nu nu nu stega upp till ericsson eller liknande styrelse o just säga 'tja tänkte att ni behövde en tjej här'....o sen skrika men det är ju så ni i patriarkatet gör o snor bra grejer från oss. hur många jobb har jag inte sökt tex där det står 'vi ser gärna manliga sökanden'. hello jag gillar fotboll o hockey o whiskey - räcker det som manlighet?

  ReplyDelete
 4. Linda! JAAAAA Snälla sök jobb på Ericsson. Tyvärr tror jag att du måste gå ett varv på LTH först men sen! DÅ jävlar blir vi kollegor!!! Fan vad gött!

  ReplyDelete
 5. Shit, vilken härlig blogg. Jag blir lika förbannad varje gång jag läser om patriarkala strukturer, speciellt när jag läser om människor som inte tror på att de finns (strukturerna alltså). Så jag blir alltså inte arg på er, utan på gubbslemmen i världen.

  Puss

  ReplyDelete
 6. Linda,

  Nu fattar inte jag... Vem är du arg på o varför?

  /Pascal

  ReplyDelete
 7. som jag ser maktstrukturerna i samhället, på gott och ont så är de av flera slag.. en sådan är könsmaktsordningen, en annan är den sociala inflytelsestrukturen.

  att en tjej och kvinna hela tiden förväntas inordna sig, vänta snällt på sin tur och var duktig samtidigt som pojkar och män förväntas vara sig själva, ta plats och säga ifrån är orättvist utifrån ett fördomsperspektiv. inte automatiskt orättvist i varje enskilt fall.

  problemet med den antipatriarkala diskussionen här är att den i stor utsträckning verkar vara samma sak som den fiende och det felaktiga som den illustrerar. den är en slentrianmässig för
  domsschablon och därför snarare en belastning än ett bidrag för feminismen och för förändringen av samhället och kulturen.

  hur man motar manliga bastuklubbar med kvinnliga antiklubbar förstår jag inte. om det inte handlar om att bjuda in de enskilt inbjuda i motgrupperna snarare än den samhälleliga orättvisan. då förstår jag. "Ska de så ska vi".

  En sån strategi kan knappast anses vara helt verkningslös kortsiktigt. Problemet är bara att den långsiktigt är förödande och då snarare motverkar sitt angivna syfte.

  ReplyDelete
 8. Jag tror inte på rättvisa som praktiskt fenomen. Jag är inte naiv. Därmed inte sagt att jag inte har ideal och riktningar jag önskar att samhället ska utvecklas i.

  Det innebär att jag inte tror på separatism som väg att gå för att nå långsiktiga mål - oavsett om det handlar om en mailinglista som rutinmässigt stänger ute män eller en företagsledning som säger sig inte kunna "hitta kompetenta kvinnor". Det osar skunk om bådadera.

  Jag tror på en rejäl spark i röven - på alla som inte tar ansvar för en jämställd utveckling, oavsett könsorgan.

  Bakgrundsmusik: Doktor Kosmos - Vill ni ha det som i Sovjet, eller vadå?

  ReplyDelete