Tuesday, March 20, 2007

patriarkala attribut

patriarkatets främst attribut i bangla:

- kjol aka lungi
- blusliknande skjortor i syntetmaterial som med fördel både har pärlor och paljetter
- hålla handen
- pyntade jeans, givetvis stentvättade, och gärna med färgglada broderier
- halsduk runt huvudet a la påskkärring

ja visst måste det vara medfött att svenska pojkars favoritfärg är blå…

16 comments:

 1. Jag hade funderat lite på att impa på mina asiater imorgon å ha kamiz. Sen idag, när jag fixade middag med dem, kom en av dem på mig med att ha mitt thailändska polisbälte...

  De fotade mig i praktiskt taget alla tänkbara positioner och från alla håll samt med alla thaier med på bilden. Imorgon tror jag att jag tar paus... kör finkamizen nästa vecka i stället.

  På tal om kläder i Bangla alltså.

  ReplyDelete
 2. Fråga till expertpanelen: Är inte högklackat och långa naglar patriarkala attirbut i Sverige?

  ReplyDelete
 3. Klockren blogg:) Jag länkar om det är ok?

  ReplyDelete
 4. pascal,
  långa naglar? jag vet inte det.. det kan ju vara väldigt många saker, du kan rivas och då blir det ett vapen (mot patriarkatet), ibland är långa naglar jävligt fult, det är skitäckligt när det är smuts under dem (det händer alltid mig, men de blir inte så långa dock, jag är så neurotisk så jag biter bara sönder dom). men ett patriarkalt attribut? neej..inte fullt ut i alla fall?

  högklackat däremot är väl ett typiskt patriarkalt attribut. det är för det mesta jävligt obekvämt och opraktiskt och generellt sett är det bara kvinnor som använder de. så jo, en patriarkal uppfinning av och för patriarkatet.. (och ja, jag har själv några par högklackat.. sån hycklare jag e, right?!)

  om kvinna så vill så kan kvinna visserligen hävda att det mesta är patriarkala attribut eftersom vi lever i ett patriarkal struktur .. men det är mer om kvinna är bitter av naturen, det är ju inte jag.. jag är mer nyanserad än så.

  nöjd med svaret? fler frågor. vi finns här för dig. enbart för dig.

  ReplyDelete
 5. Ok, nu är jag lite petig men om man följer ditt tankesätt om naglar kan person ju tycka att högklackat också är både och. Jag menar person kan ju ta av sig skorna och slå nån i huvet med dom. Om det är stilettklackar gör det säkert jätteont.

  Men det är ju också som du säger att om person vill kan ju allt vara patriarkala attribut. Då frågar person sig: är det lönt att hetsa om dom över huvudtaget? Ska man rikta in sig på några speciella som är viktigare än andra? Eller är det rentav så att det finns andra patriarkfrågor som är ännu viktigare så att man ska släppa attributen helt och gå på det viktigaste först?

  Vad tycker helveteskvinnorna? Vad jag har hört så ska ni alltid ha rätt i allt ni säger.

  ReplyDelete
 6. oh ja, nu legitimerade du mina högklackade pjux. tack pascal.

  och ehrm, vi HAR rätt i allt vi säger. punkt.

  vad gäller att välja sina strider så måste kampen givetvis föras brett och vitt och på alla plan hela tiden.

  käraste KIP har ju bloggat på det temat tidigare här.

  men du allsmäktige, vad tycker du att vi ska lägga krutet på? va där det egentligen som är viktigast. och hur tycker du vi ska göra det? är det måntro så att du är lite avundsjuk för att du inte är inbjuden till vår blogg?

  ReplyDelete
 7. Men alltså, är det jag som inte fattat eller? Lindas inlägg handlade väl om vad den delen av mänskligheten som bär snopp har på sig för kläder?

  ReplyDelete
 8. Hej Jenny,

  Jag anar viss ironi i ditt svar.

  Angående mitt flitiga skrivande i er blogg vill jag dementera att anledningen vore att jag skulle vilja vara med. Jag är alldeles för dålig på att skriva och formulera mig för det. Nej, anledningen är nog snarare det gamla vanliga "tråkigt på jobbet"...

  Ni har alldeles rätt i att kampen måste föras brett. Det som jag snarare ville peka på är att gränsen mellan å ena sidan hårklyverier och sektliknande åsiktskontrol och å andra sidan en "låtgå"-attityd som inte ger någonting alls. I den frågan står jag helt villrådig och var intresserad av vad ni tyckte.

  Vad ni ska lägga krutet på anser jag vara er ensak. Den har jag inga som helst synpunkter på.

  ReplyDelete
 9. det är så jag har tolkat det också. jag försöker bara vara vår beundrare till lags.

  sån e jag..

  ReplyDelete
 10. Pascal, kan du inte promota devilwomen hos dina arbetskamrater? Säg att du hittat en jätteintressant sida som du vill rekommendera och som du tror att alla där kan ha nytta av.

  För övrigt. När ska vi hänga och jag inkassera min måltid om 116,75 kr?

  ReplyDelete
 11. pascal jag tycker att du borde bjuda mig på käk också. jag har hört att du är en höginkomsttagare.

  dessutom måste vi hålla hårt om könsrollerna. och männen betalar. det har jag hört..

  ReplyDelete
 12. pascal my love, när är du villrådig? ge mig konkreta exempel så jag kan identifiera mig med min dubbelmoral (som jag är medveten om att den finns, ibland) ang hårklyveri, sektliknandebeteende och låt-gå-attityd..

  jag tycker annars du verkar kunna formulera dig begripligt..

  jaja, när du bjuder mig och kristina på middag kan vi ju diskutera det här in real life

  hehe

  ReplyDelete
 13. Höginkomsttagare o höginkomsttagare så Gustav Vasa...

  Lika lön för lika arbete eller hur var det nu?

  Men som innehavare av snopp ska jag ändå försöka leva upp till mina skyldigheter. Därför bjuds alla fyra djävulskvinnor hem till mig på onsdag på ostbricka och ett glas rött. Jag har nämligen då precis kommit hem från mitt fädernesland i söder med några av dessa illaluktande ljuvligheter!

  Vi ses då!

  PS. Jag vågar däremot inte disskutera sånna där feministteorier face2face. Jag har hört alldeles för många historier om vad KIP och L skulle vilja göra med en del kukmänniskor på Mårtenstorget i Lund.

  ReplyDelete
 14. pascal, jaha å när ska jag få ostbricka o 7-rättersmiddagen du är skyldig mig?!?!?!? jag är lite busy just nu på onsdag....

  ReplyDelete
 15. Ja du Linda,

  Du får hoppas att fransmännen tycker om mig och vill ha tillbaka mig. Då lovar jag att om du är i krokarna ska jag köpa med mig hur mycket ost som helst!

  ReplyDelete