Friday, September 14, 2012

På min gata i stan

Baglady fick mig att fundera på vad det är som jag gillar här i stan å som gör att jag vill stanna kvar å inte flytta till vare sig förort eller annanstans just nu. Kom fram till följande anledningar (inte inbördes rangordnade):

- Jobbet. Jag gillar mitt jobb å det finns i nuläget ingen motsvarighet nån annanstans.
- Jag vill ha nära till jobbet å absolut inte lägga massa tid på daglig pendling.
- Jag vill kunna åka kollektivt utan att passa tidtabeller å inte ha bil.
- Jag har ett stort å varierat kontaktnät i Sthlm. Enda stället jag skulle ha motsvarande är i Skåne å antagligen bara i Malmö-Lundtrakten. Där har jag redan bott ganska länge. Utesluter inte att jag bor där igen nån gång men just nu ser jag inte vad solrosen eller jag skulle jobba med där. Å solrosen har heller inte nån uppsjö av vänner där.
- Jag går faktiskt en del på de där teatrarna, restaurangerna, caféerna å konserterna. Inte lika mycket som förr men ändå. Den här veckan har jag varit en kväll på sko-vernissage, ätit en middag på Supper samt fått avböja en kväll på fotografiska som jag bara inte hann med.
- Om jag skulle få fler barn å ska ha föräldratjänst vill jag inte hänga i ett renodlat bostadsområde utan ha nära till stad, butiker å caféer.
- Jag vill ha nära till flygplats å tågstation så att jag lätt kan resa. En kvart taxi till Bromma flygplats är lovely.
- Jag vill ha kunna välja mellan olika vårdinstanser, förskolor, skolor å annan välfärdsservice.
- Jag vill ha stort utbud av ost, bröd, saluhallsprodukter å liknande. Varje gång jag är hos mina eller solrosens föräldrar slås jag av hur utbudet i deras affärer är så uselt. Inget slår Stockholm i delikatessutbud, närproducerat, eko osv. Fatta så mkt det bättre det är att nån har kört EN lastbil till stan med varor än att jag kör runt i egen bil på landet å åker flera mil för att köpa potatis där, tomater där, kött där osv.
- Jag vill kunna åka till landsbygden å hänga hos familj å släkt å inte tröttna utan uppskatta det när jag är där.


Så vet ni vad jag har gjort? Jag har sovit två nätter i en sovsäck i en solstol. Solrosen å jag har tillsammans köat i 51 timmar för att få köpa ett nytt boende. Vi har köpt nåt som kommer passa oss perfekt. Bostadsrätt fast radhus med både uteplats å terass, utsikt mot grönt å fint men ingen egen trädgård (älskar att slippa ta ansvar för underhåll, utsida å tomt). Nyproduktion (älskar att vi kommer få välja en del själva, allt kommer vara nytt å att det finns garanti på prick allt). Vid tunnelbana prick 10 minuter från Slussen. Inflyttning om ett år ungefär (älskar att jag ska bo mitt i stan ett tag till å suga ut det bästa av den här stadsdelen). Kommer byggas en ny förskola på gatan där vi ska bo. Några av våra kompisar kommer bo ett hus bort. Husen som byggs förtätar ett existerande område å blir inte nåt isolerat nytt område.

51 timmar å då var vi ändå trea i kön. Hade vi kommit 2,5 timmar senare hade vi inte fått den bostad vi önskade å sannolikt inte haft råd med nån av de andra som såldes samtidigt. Å vet ni, det låter ju helt knäppt att köa så där länge för att "få" spendera en stor summa pengar. Men det var mycket enklare än jag hade anat. Tiden gick snabbt å vi hann lära känna några av de nya grannarna. Å 51 timmar i ett sträck när vi visste att vi skulle få det där till ett fast pris som vi kände till - det är ingenting gentemot att hemnethetsa, springa på visningar å stressa upp sig över budgivningar. Fint kommer det att bli, det här. Fint å perfekt för just mitt team just nu i livet.

Om 10 år följer jag upp punkterna ovan. Kommer säkert ha ändrat mig på vissa å hålla fast vid andra.

10 comments:

 1. Känner igen nästan samtliga punkter om att bo i stan. Bodde ju dock aldrig i stan i Sthlm så det vet jag inte så mycket om. Jag kan bara föreställa mig. Men stort grattis till det fina köandet och grattis till köpet! Hurra!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack tack! Jag får samtidigt lite ångest för jag vet ju att jag också vill bo utomlands igen...tar vi oss verkligen för ett sånt projekt när vi bor i det bekväma radhuset? Hoppas det så småningom!

   Delete
 2. Du är verkligen ståkkhålmifierad vännen ;) kan tänka mig att man snabbt vänjer sig vid alla trevliga bekvämligheter, jag hade säkert gjort det också, om inte mina fötter vore så djupt begravda i den skånska myllan att jag sannolikt aldrig kommer loss ;)
  Vad härligt med nytt hus, och vilken häftig grej att göra, att köa sådär! Blir nåt att berätta för barnbarnen ;)
  Kramar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det är lätt att vänja sig...fast jag hade säkert kunnat vänja mig vid nåt annat med. T ex att bo nära alla fina vänner i Skåne. Jag gillar ju verkligen skånsk natur mycket mer än den som finns här. Fattar inte det där med berg å tallar. Visst är skärgården vacker men det är inget mot en skånsk sandstrand eller en utsikt över vajande rapsfält... Så jag har nog kvar en fot i den där myllan också...

   Delete
 3. Grattis till köpet! Hihi. Fnissar åt köandet och himlade nog lite med ögonen när J berättade om det för mig ;) Men himla kul och så härligt att flytta in i nybyggt, ha nära till stan osv. Gillar också att bo i stan och vill ha båda delar samtidigt. Snart får vi ju det, barnet och jag när vi flyttar till lite mer grönska och ut från gettot ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just det, grattis ni också! Har inte fattat riktigt var det ligger. Hoppas ha bättre framförhållning å mer tid nästa gång jag är i Malmö så vi kan ses då.

   Delete
 4. ah ni gjorde så himla rätt. det kommer bli så himla bra.

  och ps. när vill ni komma och äta middag?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ska ta tag i projekt synka kalendrarna å återkommer med dagförslag!

   Delete
 5. Oj vad spännande! Blir nyfiken på mer exakt var ni kommer att bo.

  Och 51 timmar i kö skulle jag gärna ta mot att hålla på med bostadsbytarsiter, annonser och visningar som vi gör nu. I går fick jag ett psykbryt och gnällde hos maken att "vi får bo här tills ungarna är tio".

  Grattis till köpet helt enkelt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Det känns fint å lagom för oss, ska bli skönt att E så småningom kan gå ut lite själv. Å jag hoppas verkligen ni hittar nåt som känns lagom stort å bra för ert team särskilt nu när ni blir fler.

   Delete