Wednesday, March 7, 2012

Barnskor

Det där med dyra barnskor som jag nämnde här. Det var alltså ett par förra vårens modell av mörkröda kavatskor med kardborrband i läder. Inte slitna sulor, lite skav framme å på sulans ovankant, ser ut som nya inuti. 179 kr, känns värt det men egentligen inte ens billigt.

En del av mig tycker att skor som är svensktillverkade å av bra material å hållbara kan få kosta en del. Men samtidigt, 649 kr för ett par nya - det är mycket mer än jag betalar för skor till mig själv som jag inte vet ska hålla länge. Vinterstövlar å kängor brukar jag oftast köpa på Knulp vilket knappast är gratis men då kan jag å andra sidan ha dem i flera år. Mina vinter-clarks-curlingkängor köptes för över tio år sedan. Dragkedjan gick sönder förra veckan å jag ska kolla om den går att laga inför nästa vinter. Enklare skor, tygskor för vår å sommar, sandaler å liknande betalar jag sällan mer än 500 kr för, å gärna mindre förstås å även då kan jag oftast ha dem mer än en säsong.

Barnskor går ju bara att ha en säsong för åtminstone cheetahns tassar växer så det knakar. Jag undrar hur mkt det faktiskt kostar att tillverka fina kavatskor å hur mkt som är ren vinst. Å vad är skillnaden om jag köper barnskor på typ H&M? Inte äkta läder å päls å så förstås. Men är de ok för tassarna ens? Kanske egentligen precis lika bra för 79 spänn...vad vet jag?

Å hur ska kvinna tänka om ett tag när det känns tveksamt att köpa begagnat med tanke på att de blir ingångna, snedgångna, snedslitna sulor osv. Än så länge är det lugnt med tanke på begränsad användning å slitage men om ett par år kanske det är annorlunda. Tänker att Anna, Linda å Jenny kommer ha bra synpunkter på sånt här utifrån både eko-slit-å-släng-tänkande å erfarenhet av fler/äldre kids! Å vill även veta hur andra tänker förstås!

MVH
Hon som älskar Sverker i Plus

8 comments:

 1. Älska tradera och liknande. Vi köpte bilbarnsstolen till Edvin på Loppi.se för 65 kr. Den funkar jättebra. behöver inte vara värsta fancy. Sen hittade jag en sån där sittstol för 45 kr, också på loppi.se. Älskar att fynda och köpa begagnat. Känns så bra för både mig/plånboken och miljön.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vilket bilstolsfynd! Loppi har jag inte använt mig av, får nog kolla in på sikt!

   Delete
 2. Hm. Ja vi har plånboken vidöppen vid inköpt av just ytterkläder och skor, framför allt vinterskor då. Tanken är absolut att Majken ska ta över en del skor efter Sigge men det blir främst de som inte är så slitna, typ hans första gummistövlar och andra skor som använts en kort period. Sandalerna, två par, som Sigge när han hade när han var 1,5 år och som Majken ska ha i sommar såg jag över häromdagen. Det ena paret kommer hon inte få använda, han hade de varje dag i 3-4 månader och det är rejält slitna och ingådda efter hans fötter. Det andra paret var som komplement och användas när det var som absolut varmast, de kommer hon få ha.

  Jag tror att man får vad man betalar för och skulle inte sätta på H&M-skor på mina barn, inte heller Skopunkten skor. Har sett Skopunkten vinterskor in action på barn på förskolan och de sög. Men jag tror ju inte heller att dyrast automatiskt är bäst. Vi brukar köpa på oss större storlekar på reor, speciellt gummistövlar och höst/vår-skor funkar det att göra så med för de kan ju användas när de passar och är inte riktigt lika säsongsbundna. Jaaa, så tänker vi nog.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det är ju det där med skor som är formade efter nån annans tassar jag vill undvika. Gummistövlar å liknande känns ju lugnt. Rea är kalas, köpte cheetahns vinterskor i en affär som lade ner i höstas, det blev superbra. Kan vara svårt att köpa för framtiden ibland dock, vet ju inte hur mkt de hinner växa innan nåt ska tas i bruk. Å vad gäller att ärva skor (och kläder) kan det ju vara trixigt om barnen inte är födda vid ungefär samma tid på året å växer i samma takt. Mycket av kläderna vi ärvde från kusinen som är född i juni funkade inte eftersom det blev helt fel årstid för oss. Så ibland kan det ju vara klokast att faktiskt köpa nytt å precis när nåt behövs å därmed passar bäst å blir ordentligt använt.

   Delete
 3. Tradera är jättebra. Jätte jättebra! Jag köper gärna Kavat till Arvid. Har budat in fina på Tradera till en bråkdel av ordinariepriset. Visst. Lite dyrare, men ack så bra kvalitet och ack så fotriktiga. Förra året beställde jag ett par ekologiska till honom med en rabatt. Resonerar som så att skor får kosta. Likaså ytterkläder. Men. Budar gärna och säljer vidare när de är urvuxna.

  Kram och tack för pepp om jobbet. Det kändes bra idag!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yes, har ju sett hans fina kängor å skor. Det var det som gav mig idén att ens våga köpa skor där. Får utvärdera framöver när hon använt dem.

   Å bra gick det ju! :-)

   Delete
 4. Jag försöker att köpa kvalitet både till mig själv och till E. Dels för vår egen skull, men också för den som tillverkar skorna. För jag tycker att det är som Anna skriver - man får vad man betalar för. Sedan kan man ju försöka att hitta bättre begagnade skor eller att fynda på rea. Och testa att sälja vidare när de är urvuxna.

  Vill du veta mer är råd och röns artikel om läder och miljö ett tips: http://www.radron.se/Granskningar/fran-ko-till-sko/
  Hos Naturskyddsföreningen finns också en del info:
  http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/produktundersokningar/laderskor/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för tipsen! Ska spana in. Gillar ju verkligen Råd & Rön - som den tant jag är! Å om gifter behöver jag definitivt lära mig mer.

   Delete