Wednesday, March 14, 2012

För två år sedan - började jag tvivla på Vården

Under de 90 minuterna gruppinformation nämns missfall en gång. Det är ju sååå ovanligt, säger mbt-barnmorskan. Hon med fyra barn.

Mbt-barnmorskan berättar om alla tester som tas på gravida. Vissa som alla ska göra och vissa som är valfria. Läskiga tester som kan orsaka missfall (som ju är såååå ovanligt). Hon säger uppfostrande att hivtest är viktigt. För det handlar ju faktiskt om mer än en själv. Det är ju även vårdpersonal som kan riskera att smittas vid förlossningen med allt blod, säger hon.

Det kanske är min yrkesbakgrund och mitt arbetsområde som gör att jag vet allt om hur hiv smittar - och inte smittar. Kanske är det därför jag förundras så över att mbt-barnmorskan inte nämner förhindrande av mor-till-barn-smitta som förstås är den huvudsakliga anledningen till testning. Men sen lyssnar jag inte mer. Varför ska jag tro på det hon säger om andra frågor när hon visar okunnighet om sånt jag känner till?

2 comments:

  1. Tycker bara att det här låter sååå märkligt, och oj vad jag undrar vilken mvc du gått hos.

    Upplägget med diskussioner du beskrev i det tidigare inlägger låter ju väldigt likt det vi hade i vår föräldrautbildning - som vi började med i v.30. Att ha gruppinformation vid inskrivning kan vara vettig på ett sätt, men då tycker jag att det ska vara en regelrättinformation och inte en "gruppträff". och samtidigt känns det som att ska man våga ställa de där obekväma frågorna, om missfall, oro, om man vågar ha sex etc, så krävs det ett presonligt möte. Det är bara min uppfattning, men jag tror inte att jag är ensam om den.

    Sedan att hon säger att missfall är såå ovanligt känns ju bara så fel, det är ju supervanligt.

    ReplyDelete
  2. Ja men visst var det märkligt. Har svårt att se för vem ett sånt upplägg passar egentligen. Men det är förstås deras försök att ge de nyinskrivna "nånting". Å ja, kändes mycket märkligt att påstå att missfall är ovanligt. Detta var f ö på MVC i Gamla stan - som jag hört gott om tidigare men nu inte skulle återvända till.

    ReplyDelete