Wednesday, March 7, 2012

För två år sedan - googlade jag en massa vårdrelaterat

Jävlar vad jag googlar. Min dator kollapsar nästan av sökkombinationer av ord som brun blod gravid i olika varianter. Jag läser allt jag kommer över. Det är tydligen väldigt vanligt med brunt. Och så länge det inte är rött behöver inte Vården kontaktas. Om det inte blir bestående förstås. Då ska Vården kontaktas.

Fast brunt kan förstås vara tecken på missfall. MISSFALL.

Jag tänker att det ju faktiskt inte är alla små som ens blir av så här tidigt och jag får en klump i halsen. Men jag ska inte gråta över det här tänker jag. För några dagar sedan hade jag ju inte en tanke på att det här ens var möjligt.

Jag googlar missfall som besatt och funderar på hur lång tid ”bestående” innebär.

Efter två dagar med brunt i trosan ringer jag Vården där vi fått en tid för gruppmöte. Det blir en ny vända med knappa in ditt nummer, vi ringer upp dig och jag är glad över att jag jobbar hemma denna morgon innan ett möte på stan på förmiddagen. 

Vården ringer upp. Jag berättar om det bruna och att jag är lite orolig. Berättar sånt som att jag faktiskt haft högt blodtryck tidigare, äter astma- och allergimedicin, precis varit i Thailand, tagit resevaccin osv. och säger att jag gärna skulle kolla upp om allt är okej med liten. Vården säger att brunt är väldigt vanligt och att det inte är bra att göra för många ultraljud för att de inte vet hur det påverkar små. Jag har inget att säga emot. Vården bör väl ändå veta bättre än jag som aldrig förut varit gravid.

4 comments:

 1. det där är himla märkligt egentligen, för med oss (IVF) så gjorde de ju 4 UL, och om det skulle vara dåligt känns det ju jäkligt dubbelt liksom. först har man svårt att få barn sen är det farligt att göra för många UL, som de tvingar på en. Så det är kanske mer en besparingsfråga. Läste hos Annika i Colombia att där gör de också många UL. Utan att det ska innebära en massa risker.

  ReplyDelete
 2. Yes, är väldigt säker på att det mycket är en ekonomisk fråga. Å visst, vården kanske inte ska fokusera på att alla vilsna å rädda gravida ska få ha konstant ultraljud för att hålla koll på foster förstås... Men bemötande alltså...man vill ju få bra info å inte bli uppskrämd med att UL skulle vara farligt - vilket ju såna som ert fall bevisar att det är det absolut inte.

  ReplyDelete
 3. Och här i Tyskland har jag redan gjort fem ultraljud. Läkaren har ju en ultraljudsmaskin så hon kollar nästan varje gång jag går dit. Mycket märkligt att det är sån skillnad. Fast jag vet ju inte vad som är bra/dåligt egentligen. Men med E gjorde vi sju UL allt som allt tror jag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, alltså, om det vore superfarligt borde man väl ha märkt nåt på alla födda ungar som det skulle ha gått snett för sedan UL uppfanns kan man tycka...

   Delete